Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Největší investice do silnic začne v létě. Kraj ji chce financovat z IROPu

21. 03. 2018

Na rekonstrukci krajské silnice II/610 z Turnova k hranici kraje se bude podílet celkem šest investorů. Rada kraje proto včera schválila smlouvu o společném zadání veřejných zakázek a spolupráci při její stavbě, čímž byl zahájen proces výběru zhotovitele. Rekonstrukcí projde úsek dlouhý 7,7 km. Celkové náklady jsou vyčísleny na 220 mil. Kč, Liberecký kraj bude investice stát 185 mil. Kč. Získat chce proto dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Žádost podá v dubnu.

„Kromě Libereckého kraje jsou dalšími investory město Turnov a obce Příšovice, Přepeře, Ohrazenice a Svijany. Jedná se o nejnákladnější stavbu na naší silnici v historii kraje,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. „Liberecký kraj bude předkládat projektovou žádost do 70. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu v druhé polovině dubna. Předpokládaná výše dotace z IROP pro část realizovanou Libereckým krajem činí více než 146 mil. Kč,“ dodává Radka Loučková Kotasová, krajská radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

„V rámci projektu bude kompletně zrekonstruován úsek silnice II/610 včetně mostních objektů, který vede od hranice Libereckého kraje po křižovatku s ulicí Nádražní v Turnově. Plynule na ní naváže úsek silnice III/2797 od Nádražní ulice v Turnově do Ohrazenic,“ popisuje náměstek Marek Pieter. Součástí bude i výstavba nebo rekonstrukce chodníků, cyklostezek, parkovacích zálivů apod. Investorem těchto objektů budou dotčené obce. „Zhotovitele začneme vybírat v dubnu,“ dodává náměstek.

V Turnově už rozsáhlé stavební práce probíhají. Od 5. března je v Nádražní ulici ve směru na Ohrazenice zcela uzavřena silnice kvůli rekonstrukci veškerých inženýrských sítí umístěných ve vozovce. Investorem této akce je Vodohospodářské sdružení Turnov. „Na výměnu sítí o letních prázdninách navážou práce na rekonstrukci silnice. Celá akce by měla skončit na podzim roku 2020,“ pokračuje náměstek Pieter.

„V současné době připravujeme celkem 17 projektů za více než 2 miliardy Kč, na které chceme požádat o dotaci z Integrovaného regionálního operačního program,“ dodává hejtman Martin Půta.  Rekonstrukce první etapy silnice II. třídy v Jablonném v Podještědí a silnice v Oknech na Českolipsku jsou již ukončené. „Nejpozději v dubnu budou pokračovat stavební práce na silnicích II. třídy v Semilech a v Jablonném v Podještědí. Nově zahájíme humanizaci silnice II. třídy v Jilemnici v ulici ČS. Legií a výstavbu okružní křižovatky ve Stráži pod Ralskem,“ uzavírá hejtman. Na podzim se začne pracovat na rekonstrukci silnice II/268, v úseku Mimoň – Ralsko – hranice se Středočeským krajem. K zahájení zatím kraj nemá všechna stavební povolení.

IROP_CZ

 

Bc. Markéta Žitná (Dědková)
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624