Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Několik desítek studentů soutěžilo v Jablonci nad Nisou v celostátním kole 59. ročníku fyzikální olympiády

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 03. 2018 00:00
  • Školství
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Celostátní kolo 59. ročníku Fyzikální olympiády kategorie A uspořádalo na přelomu února a března v Jablonci nad Nisou Gymnázium Dr. Antona Randy spolu s Jednotou českých matematiků a fyziků. Celkem 47 studentů převážně maturitních ročníků gymnázií řešilo teoretické i praktické úlohy v laboratoři Technické univerzity v Liberci. Zástupce Libereckého kraje Jaroslav Hořák se umístil na 20. místě.

Historie soutěže sahá až do roku 1959 a organizace letošního ročníku připadla právě Jablonci nad Nisou. Celostátní kolo navazuje na kola krajská. Letošní soutěž měla 11 vítězů s nejvyšším počtem bodů, z nichž pět postupuje do mezinárodního kola konaného 21. – 29. 7. 2018 v Portugalsku. Na prvním místě se umístil student z gymnázia v Praze s 41,5 body, na druhém student z Havířova se 40,5 body a třetí místo patřilo zástupci olomouckého gymnázia, který získal 39,5 bodu. Liberecký kraj reprezentoval Jaroslav Hořák z Gymnázia F. X. Šaldy Liberec, který se umístil na 20. místě s 27 body.

„Fyzikální olympiády se zúčastnila téměř osmdesátka soutěžících, porotců a hostů a na jejím zajištění se podílelo několik desítek lidí, kterým patří za kvalitní přípravu takto organizačně náročné akce velké díky. Jedná se o celostátní akci s podporou ministerstva školství i finanční podporou Libereckého kraje,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství, mládeže, zaměstnanosti, tělovýchovy a sportu Petr Tulpa.

Soutěž byla doplněna doprovodným programem, v rámci kterého se děti zúčastnily několika přednášek a workshopů nebo navštívily IQ Landii, která byla nejen pro mladé z ostatních krajů vítaným zpestřením. Worskhopy probíhaly ve firmě Jablotron a studenti si prohlédli firmu, byli seznámeni s částicovou kamerou či fungováním detektorů. Organizátoři jim také přiblížili práci sklářů a umožnili zhlédnout ukázku foukání skla od živnostníka roku Karla Sobotky, výrobce skleněných foukaných figurek. Pro zájemce byla na Technické univerzitě připravena přednáška na téma Metamateriály: Principy, aplikace, zajímavosti.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo na jabloneckém magistrátu v pátek 2. Března. Další fyzikální olympiáda proběhne příští rok v Hradci Králové.

Úlohy, které soutěžící řešili, ale třeba i výsledkové listiny jednotlivých kol, naleznete na http://fyzikalniolympiada.cz/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky