Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nová výjezdová základna záchranné služby v České Lípě

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 04. 2018 00:00
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Posádky Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje mají novou výjezdovou základnu. Spolu s hejtmanem Martinem Půtou a jeho náměstkem pro zdravotnictví Přemyslem Sobotkou ji dnes slavnostně otevřel ředitel ZZS LK Luděk Kramář. K pacientům z nových prostor v nemocnici Česká Lípa poprvé vyjede noční směna záchranářů v pátek 6. dubna.

Nová základna, ze které vyjíždějí tři posádky (jedna rendes-vouz, dvě skupiny rychlé zdravotnické pomoci) k pacientům z celého Českolipska, je plně moderně vybavena. Původní prostory, které nevyhovovaly po technické ani kapacitní stránce, tak nahradí pracoviště, kde budou mít záchranáři zázemí nejen pro členy posádek, ale zároveň pro technické zabezpečení vozového parku. V garážích je i mycí box a prostory pro zdravotnický archiv. Zdravotnická záchranná služba má totiž povinnost deset let archivovat veškerou dokumentaci o výjezdech. „Jsem rád, že je smysluplně využit objekt v areálu nemocnice, který byl jinak prázdný. Jen mě mrzí, že celá akce trvala tak dlouho, protože investiční záměr výjezdové základny v České Lípě jsme schválili už v červenci 2015,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Stavba a vybavení pracoviště si vyžádaly investici ve výši 9 milionů 200 tisíc korun, kterou zaplatila ZZS LK z vlastních zdrojů. Ze základny vyjíždějí posádky v průměru 21 x denně, jen za minulý rok uskutečnily 7772 výjezdů. „Další dokončené výjezdové stanoviště je jasným signálem, že Liberecký kraj společně se ZZS LK vytváří velmi dobré zázemí pro posádky. Ten největší přínos je ale další výrazné zlepšení rychlé a kvalitní péče pro naše pacienty a to je naším společným cílem,“ dodal náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví Přemysl Sobotka.

 „Vybudování nového pracoviště pro výjezdové skupiny v České Lípě je pro nás velmi důležité. Pracovní podmínky záchranářů v původních prostorách byly ztížené, velkým problémem bylo například zázemí pro osobní hygienu nebo pro umývání pomůcek. Nyní se ve všech ohledech dostáváme na úroveň moderní záchranné služby,“ řekl při otevření ředitel Kramář. Věří, že základny v podobném standardu se v blízké době podaří vybudovat ve všech okresních městech Libereckého kraje.

TZ/Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky