Odborníci z krajů řešili veřejné zakázky

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

• 03. 10. 2018 00:00
  • Majetek a investice

Kraj na konci září uspořádal dvoudenní konferenci k problematice zákona o zadávání veřejných zakázek pro zaměstnance  krajských úřadů. Akce se konala pod záštitou hejtmana Libereckého kraje  Martina Půty a zúčastnilo se jí 35 „zakázkářů“ z 10 krajů.

Na konferenci se řešila problematika elektronické komunikace při zadávání veřejných zakázek, která je pro kraje od 18. října 2018 povinná. Dále se účastníci seznámili s aktuální rozhodovací praxí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Účastníci konference měli také možnost zaslat předem své dotazy, které jim byly zodpovězeny odbornými lektory v rámci konference.

Druhý den konference byl věnován odpovědnému veřejnému zadávání, kdy zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR představili možnosti jak při zadávání veřejných zakázek zohlednit dopad na společnost, životní prostředí a region. Liberecký kraj již u některých zakázek pravidla odpovědného zadávání uplatňuje.

„Na téma zadávání veřejných zakázek je realizováno mnoho seminářů. Kraje realizují obdobné projekty a zadávají stejné veřejné zakázky, ale neprobíhá žádná výměna informací, a proto jsme se rozhodli připravit setkání, kde si mohou odborníci z jednolitých krajů předat své zkušenosti“ uvedl Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Účastníci zhodnotili akci jako velmi přínosnou s tím, že by uvítali obdobné setkání i v příštích letech.

„Dle našeho názoru, jsou tato setkání velice užitečná a prospěšná, nejen díky samotným přednáškám, ale i možností setkání jednotlivých "zakázkářů" z jednotlivých krajů, kdy okruh zadávání veřejných zakázek je u zadavatelů stejného typu podobný, a vzájemné zkušenosti jsou k nezaplacení“ sdělil Michal Ludvík z Krajského úřadu Jihočeského kraje.