Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Osm desítek trenérů, rodičů a činovníků sportovních klubů regionu se sešlo na semináři „Rodič a talent“

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 04. 2018 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Úloha rodičů a trenérů ve výchově dětí a mládeže v oblasti sportu byla tématem semináře, který zorganizovala trenérská sekce Českého olympijského výboru ve spolupráci s Českým florbalem.  Uskutečnil se pod záštitou náměstka hejtmana Petra Tulpy 26. března na krajském úřadě.

Semináře se zúčastnilo téměř 80 trenérů kolektivních i individuálních sportů, rodičů a činovníků sportovních klubů z regionu. Zastoupení zde měl volejbal, basketbal, lední hokej, fotbal, házená a florbal. Právě jeho lektoři Michal Ježdík a Jan Procházka diskutovali s účastníky a předávali své mnohaleté zkušenosti jak z tuzemska, tak i ze svých zahraničních stáží a praxí.

Mluvilo se například o přetěžování dětí ve sportu, jejich motivaci nejen k lepším výkonům, ale především i k samotnému vztahu k pohybu a sportu. Statistika totiž říká, že jen 3 – 5% dětí, které se sportu aktivně věnují, se sportem budou v budoucnu živit. Velmi zajímavou část tvořila diskuse o chybách. Lektoři se shodli, že pro další vývoj dětí - sportovců je záhodno, aby v útlém věku chybovali. Na trenérech je pak následný „rozbor“ chyby a hledání cesty, jak je opravit.  „Dobrého trenéra charakterizuje nejen to, že sportu rozumí, ale i to, že dokáže k dítěti přistupovat individuálně, vnímá rozdíly ve výkonech, dokáže vytipovat, čeho je které dítě schopno dosáhnout a dovést ho k nejlepším možným výsledkům. A jak říkají samotní trenéři, je také důležité vidět do budoucna, vychovávat děti ke sportu, jaký bude za 5 či 10 let, nestagnovat,“ uvádí Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

„Největší váhu měly v diskusi osobní zkušenosti pánů Ježdíka a Procházky s danou problematikou. Ti se shodují, že v první řadě bychom měli děti rozvíjet po sportovní i lidské stránce, netlačit na výsledky a nevystavovat je stresu. Talent podporovat tím, že děti mohou v utkáních i trénincích zkoušet, co dovedou, tvořit a vymýšlet. Nikoliv je kárat za řešení, které se „nehodí kvůli výsledku“,“ uvádí Matěj Klucho, šéftrenér FBC Liberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky