Pohotovostní služba v Hrádku nad Nisou změní poskytovatele. Od ledna příštího roku by ji měla zajistit liberecká krajská nemocnice

05. 12. 2018

Kraj intenzivně jedná s Krajskou nemocnicí Liberec, a. s. (KNL), která by měla převzít pohotovostní službu v Hrádku nad Nisou. Společnost Lázně Kundratice, jež v této oblasti nyní službu zajištuje na základě smlouvy s krajem, končí k letošnímu poslednímu prosincovému dni svoji činnost z provozně ekonomických důvodů. Pro Liberecký kraj je i nadále prioritou finanční podpora kvalitní zdravotnické péče. Na zajištění lékařské pohotovostní služby pro děti a dospělé poskytuje kraj od roku 2016 celkem 15.497.400 korun.

„Mrzí mě určitá neochota praktických lékařů podílet se na zajištění velice důležité pohotovostní služby v Hrádku nad Nisou, a to i přesto, že ve druhé polovině letošního roku došlo k finančnímu navýšení u hodinových sazeb. Chtěl bych však ubezpečit občany Hrádku nad Nisou, že v současné době děláme maximum proto, aby od ledna příštího roku zůstala služba zachována,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Společnost Lázně Kundratice zajišťuje na základě smlouvy s Libereckým krajem lékařskou pohotovostní službu pro dospělé ve dvou ordinacích – v Osečné a Hrádku nad Nisou. V Osečné slouží převážně lékaři působící v lázních, v Hrádku pak lékaři praktičtí. Na činnost dostává společnost Lázně Kundratice od kraje finanční podporu ve výši 2.176.700 korun (1.088.350 korun na jednu ordinaci). „Lékařská pohotovostní služba v Osečné zůstane zachována. Pohotovostní službu v Hrádku nad Nisou je schopná od 1. ledna příštího roku převzít Krajská nemocnice Liberec. Musíme však nejprve projednat nutné administrativní záležitosti. Jsem však rád, že generální ředitel nemocnice, MUDr. Richard Lukáš, vychází při jednáních vstříc,“ dodal náměstek Sobotka.

Přehled ambulancí lékařské pohotovostní služby v Libereckém kraji od ledna 2019:

Nemocnice – místo ambulance LPS

Oblast

Druh pohotovosti

Provozní doba

Po–čt: 18–20, pá: 17–21

so, ne, svátek: 9–18

po-pá:17–21

so, ne, svátek:

9–20

Krajská nemocnice Liberec, a.s. – nemocnice KNL

Liberecko, Frýdlantsko, Hrádecko (?)

Krajská nemocnice Liberec, a.s. – nemocnice Turnov

Turnovsko

dětská jen

so–ne, svátek 920

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

Českolipsko

dětská

Nemocnice Jablonec nad Nisou, p. o.

Jablonecko

Nemocnice Tanvald, s.r.o.