Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sérii letošních Živých knihoven povolání odstartoval Svaz průmyslu a dopravy ČR v jabloneckém Eurocentru

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 04. 2018 00:00

Sdílet článek

Také letos pomůže projekt s názvem Živá knihovna žákům s výběrem povolání.  Poprvé se v Jablonci nad Nisou představila čtyřem stovkám osmáků nejen z Jablonce nad Nisou, ale i Zásady, Janova nad Nisou, Velkých Hamrů, Desné a Tanvaldu.

O své práci před žáky pohovořil produktový manažer ze společnosti Preciosa se svými kolegyněmi. Především dívky okouzlila krása české bižuterie. Naopak na stanovišti firmy A. Raymond Jablonec hlavně chlapci živě diskutovali s pracovníkem CNC frézování. Servisní technik z JABLOTRONu ALARMS si s nimi povídal o zabezpečovací technice. Nově se představila Česká mincovna s povoláním rytce. Její zástupce zapáleně hovořil nejen o své práci, ale i kolegů. Děti se dozvěděly například, kolik mincí se vyrazí za jednu sekundu, jak vzniká pamětní medaile od prvotní myšlenky k návrhu a realizaci. Pracovníci ČEZu překvapili variabilitou práce elektrikáře silnoproudu a žáci si mohli vyzkoušet pracovní pomůcky. Konstruktér z firmy ABB popsal, kdo všechno se musí zapojit od návrhu až k sériové výrobě jednoho vypínače či zásuvky. TRW Automotive Czech si připravilo poutavé povídání o práci testovacího a zkušebního řidiče a kluci i děvčata si zasoutěžili ve slalomu s modely autíček.

„Všechny firmy seznámily žáky s požadavky na vzdělání pro jednotlivá povolání, včetně možnosti studia na středních školách, se kterými spolupracují. Tradičně jim s výběrem dalšího studia radily i kariérní poradkyně z Úřadu práce,“ dodává Naděžda Vojtíšková, regionální manažerka pro Liberecký a Královéhradecký kraj Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 

TZ/Svaz 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky