Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Soutěž Zlatá popelnice má pro oceněné nové skleněné poháry

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 04. 2018 00:00
  • Magazín
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Skleněný pohár pro oceněná města a obce v soutěži Zlatá popelnice mění svou podobu. Letos bude poprvé z dílny Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. Nový pamětní pohár si může prohlédnout i veřejnost, protože dílo bude vystaveno od středy 4. dubna ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Soutěž v třídění odpadů s názvem Zlatá popelnice se letos koná už potřinácté. Vyhlašovatelem je Liberecký kraj, který každoročně zajišťuje pamětní skleněné poháry. Dosud je měl z novoborské firmy, ale letos do výroby zapojil studenty. „Oslovili jsme Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Kamenickém Šenově a uspořádali soutěž studentů. Ti připravili návrhy, kterých se sešlo dvacet, a hodnotitelská komise následně vybrala ten vítězný. Oproti původní červené barvě je ten nový z průhledného skla. Podle nejlepšího návrhu bude vyrobeno všech 21 pohárů, které budou 1. června předány vítězným městům a obcím,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady Libereckého kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova. „Soutěž Zlatá popelnice si za dobu své existence mezi městy a obcemi získala velkou pozornost a zaslouží si nějakou novinku. Letos je to tedy pohár. Chceme se s ním pochlubit i veřejnosti, a tak si ho lidé mohou v dubnu prohlédnout ve vestibulu krajského úřadu, kde bude vystaven,“ dodává radní.

Do soutěže jsou zařazeny všechny obce v kraji, které mají uzavřenou smlouvu o zajištění zpětného odběru a využití odpadů z obalů se společností EKO-KOM, a.s., tj. 214 měst a obcí. Každý ročník je automaticky zahájen prvním dnem kalendářního roku a probíhá po celých 12 měsíců. Vzhledem k odlišnostem ve fungování odpadových systémů v obcích a městech, soutěží obce nově ve čtyřech kategoriích, tedy nejen podle svého statutu, ale i podle počtu obyvatel.

Liberecký kraj chystá do konce tohoto školního roku další soutěž, tentokrát pro základní školy. „Oslovíme základní školy v Libereckém kraji s nabídkou zapojit se do soutěže o nejlepší vytvoření státního znaku z recyklovatelných materiálů. Do soutěže budou zařazeny na základě vlastní přihlášky a vítězové se mohou těšit na hodnotné ceny,“ informuje krajský radní.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky