Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Studenti deseti gymnázií Libereckého kraje zápolili v krajském kole mezinárodní dějepisné soutěže

12. 04. 2018

Ve čtvrtek 5. 4. 2018 se v prostorách Gymnázia Jeronýmova v Liberci konala dějepisná soutěž studentů gymnázií České a Slovenské republiky. Tématem již 27. ročníku tohoto zápolení byly československé dějiny let 1968–1977. Krajských kol se zúčastnilo celkem 259 škol v obou republikách. Událost na Liberecku se konala pod záštitou hejtmana Martina Půty.  

Do krajského kola se letos přihlásily tříčlenné týmy z 259 gymnázií dvaadvaceti krajů obou zmíněných republik. Soutěžící absolvovali hodinový test, který obsahoval jak uzavřené, tak otevřené otázky týkající se zadaného tématu. Testy připravili jako již tradičně významní představitelé české a slovenské historické obce.

„V Liberci bojovala o prvenství tříčlenná družstva deseti gymnázií. První tři družstva s nejvyšším počtem bodů postoupila do kola celostátního. Na prvním místě se umístilo Gymnázium a SOŠ Jilemnice se 134 body, na druhém Gymnázium F. X. Šaldy Liberec se 119 body a třetí místo patřilo Gymnáziu Dr. Antona Randy z Jablonce nad Nisou, které získalo 92 bodů,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Petr Tulpa, který krajské kolo zahájil.

Původně probíhala soutěž pouze v jednom celostátním kole, ale od roku 2014 se vzhledem k mimořádnému zájmu konají ve všech 22 krajích České republiky a Slovenska kola krajská. Soutěž již tradičně pořádá Gymnázium Cheb a krajská kola zastřešují vybraná gymnázia v jednotlivých krajích. V Libereckém kraji akci již tradičně pořádalo Gymnázium a SOŠPg Jeronýmova v Liberci. Do finále, které se bude konat na podzim v Chebu, postoupilo 75 nejlepších týmů.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302