Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenti prokázali své technické dovednosti na Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 03. 2018 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Ve čtvrtek 22. března 2018 se v budově Krajského úřadu Libereckého kraje uskutečnilo krajské kolo 2. ročníku Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež. Celkem 48 žáků a studentů základních a středních škol se snažilo představit a obhájit své projekty v kategorii Junior a Středoškolák. Nominaci k účasti na krátkodobé zahraniční stáži ve Francii získalo 11 autorů v kategorii Středoškolák a 20 autorů v kategorii Junior. Do celorepublikového finále soutěže EXPO SCIENCE AMAVET 2018 byly nominovány čtyři projekty.

„Liberecký kraj se snaží podporovat projekty zaměřené na rozvoj tvořivosti a technického vzdělávání žáků, neboť praxe stále více ukazuje na nedostatek odborníků v technických oborech. Právě tato soutěž pomáhá studentům rozvíjet své dovednosti a především posílit jejich zájem o technické vzdělávání. Poděkování tak patří nejen organizátorům, ale i pedagogům a ostatním zástupcům škol za jejich aktivitu a práci s žáky při přípravě projektů,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.  

Celkem 26 žáků ze čtyř základních škol a střediska pro volný čas dětí a mládeže prezentovalo 12 projektů v kategorii Junior. Dalších 18 projektů pak představilo 22 studentů z pěti středních škol v kategorii Středoškolák. Témata byla různá: např. Lety do vesmíru, Stavba trikoptéry, Dynamika lidského oka, 5-osé obrábění průmyslovým robotem, 3D tisk, ale třeba i Péče o psa s diabetem.

Hodnocení projektů se ujali odborníci z praxe, zástupci Nadace Jablotron, IQLandia, Denso, KHK Liberec, DDM Vikýř Jablonec nad Nisou a středních odborných škol. Komise hodnotila především obsahovou kvalitu projektu, zpracování posteru, ale rovněž prezentační dovednosti a návaznost projektu na další aktivity.

Na základě rozhodnutí odborné komise byly do celorepublikového finále soutěže EXPO SCIENCE AMAVET 2018 nominovány celkem čtyři práce:

  • „Stavba trikoptéry 2“, autor Jan Plachý ze Střední průmyslové školy v České Lípě,
  • „3D tisk“, autor Marek Plch rovněž ze SPŠ v České Lípě,
  • „Bezdrátové nabíjení elektromobilu“, autor Jiří Kočí, SPŠ SE a VOŠ Liberec, práce vznikla ve spolupráci se SPŠ technickou v Jablonci nad Nisou,
  • „Plně automatizované, programovatelné, inkubační zařízení“, autor Jiří Hanzl ze Střední školy a Mateřské školy, Na Bojišti, Liberec.

Cílem soutěže je motivovat talentované žáky základních a středních škol k odhalování a rozvíjení tvůrčích schopností prostřednictvím řešení konkrétních vědeckých a technických projektů. Soutěž realizuje Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s. ve spolupráci s Libereckým krajem a Nadací JABLOTRON, a to v rámci projektu Program vytváření a rozvíjení zájmu žáků o vědecké a technické obory v Libereckém kraji. Festival je podporován také Krajskou hospodářskou komorou Liberec, která se podílí především na spojení teorie s praxí zapojením zaměstnavatelů do hodnocení projektů mladých autorů. Festival probíhá také v Pardubickém kraji.

  • AMAVET-prehled_projektu (.pdf)
    140 kB
    29. 03. 2018 09:23
  • AMAVET-vysledkova_listina (.pdf)
    152 kB
    29. 03. 2018 09:23

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky