Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Subjektivní encyklopedie Richarda Loskota

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 13. 12. 2018 00:00

Sdílet článek

V krátkém časovém horizontu se už podruhé v liberecké Oblastní galerii představuje Richard Loskot. Po výstavě, kterou připravila Tereza Záchová v galerii -1 PP v roce 2017, přichází autor jako finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého v rámci série výstav „Intervence“ pořádaných Společností Jindřicha Chalupeckého. Trojnásobný finalista této nejvýznamnější české ceny pro mladé umělce do 35 let tentokrát představuje svoji Subjektivní encyklopedii.

Projekt Subjektivní encyklopedie vychází z dlouhodobé práce na autorské knize Představy prostředí, kterou v současnosti připravují Studio UAII a jeho zakladatel Richard Loskot. Publikace bude obsahovat celkem 100 pojmů a ilustrací definujících prostředí v širokém slova smyslu. Objevují se zde nejen architektonické pojmy jako měřítko, symetrie a světlo, ale i pojmy zdánlivě nesouvisející s vnímáním prostředí jako jsou cit, vzpomínka nebo čas. Prostředí je totiž nejen soustavou hmatatelných prvků a fyzikálních pravidel. Můžeme jej chápat také jako komplexní systém lidského vědomí a hodnot.

A co na výstavě uvidíme? To prozrazuje její kurátorka Barbora Ciprová: „V rámci výstavy nás Loskot nechává nahlédnout do šuplíku a vstoupit tak do tvůrčího procesu. Ocitáme se v pracovně, kterou možná právě opustil její majitel. Nacházíme pracovní stůl s odloženými modely, skicami a vše kolem vyplňuje myšlenková mapa tvořená množstvím textů, obrazů a ideí. Za každou definicí tušíme řadu vlivů, ať už např. filozofických nebo matematických. Jedná se zároveň o vyústění vlastního prožití prostorů a pozorného sledování světa kolem nás.“

Richard Loskot a studio UAII (Rozárka Jirásková, Vítězslav Plavec), které je spoluautorem výstavy, si kladou otázky vztahující se k fyzickému i mentálnímu prostředí, které nás obklopuje a jehož jsme součástí. Vytváří soubor pojmů definovaných pečlivě volenými slovy a každý z nich formulují do přehledného odstavce. Postupně tak slovo od slova sestavují rozsáhlou encyklopedii.

Richard Loskot je absolvent Fakulty umění a architektury na Technické Univerzitě v Liberci (ateliér Vizuální komunikace). Dva roky také studoval na Akademie der Bildenen Künste v Michově (ateliér Magdaleny Jetelové). Tvorba Richarda Loskota je založena na procesuálnosti a vytváření situací a prostředí, která tematizují samotné lidské vnímání. Využívá přitom sofistikovaných prostředků a moderních technologií, které ve výsledku na diváka mohou působit jako propracovaný kouzelnický trik. Pravidelně prezentuje svou práci na samostatných výstavách zejména v Česku a na Slovensku (mj. v Národní galerii v Praze, Domě umění města Brna či Galerii hl. m. Prahy) a také na skupinových výstavách u nás i v zahraničí (např. Biennale Giovany Monza, galerie Rotor v Grazu či v Astrup Fearnley Museet v Oslu). V roce 2013 byl jedním z finalistů ceny Blumm Prize v Bruselu. V roce 2007 zvítězil v soutěži Exit (Galerie Emila Filly, Ústí nad Labem). Finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého byl již dvakrát, v letech 2014 a 2012.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně od 10 do 17 hodin, každý čtvrtek do 19 hodin. Každý čtvrtek je vstup do celé galerie zdarma.

Komentovaná prohlídka s autorem a Barborou Ciprovou: 24. ledna 2019 v 10.30 a 17 hodin.

Zdroj: Oblastní galerie Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky