Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Krajské vědecké knihovně v Liberci vyhlásili nejlepší knihovny kraje

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 12. 12. 2018 00:00

Sdílet článek

Ceny pro nejlepší knihovny v Libereckém kraji předali pořadatelé akce v úterý 11. prosince v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Nejlepšími se v tomto ročníku soutěže stali ve Svojkově, Albrechticích v Jizerských horách, Novém Městě pod Smrkem a v Košťálově.

Vyhlašovatelem soutěže o cenu „Nejlepší knihovna Libereckého kraje“ je Liberecký kraj ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou (KVK) v Liberci. Knihovny oceňují vždy jednou za dva roky. „Jsme rádi, že Liberecký kraj tuto cenu vyhlašuje. Vnímám ji jako poděkování nejlepším knihovnám za jejich každodenní činnost, cena je zároveň inspirací a motivací pro další knihovny. Aby knihovna dobře fungovala, je důležitá její podpora ze strany vedení obce. U nejlepších knihoven se potvrzuje, že starosta a knihovnice spolu velmi dobře spolupracují a budují knihovnu v obci společně,“ říká Blanka Konvalinková, ředitelka KVK.

Do soutěže Nejlepší knihovna Libereckého kraje z každého okresu, v souladu s pravidly soutěže, nominovali vždy tři knihovny. Z nich členové soutěžní komise složené ze zástupců Libereckého kraje, KVK v Liberci a pověřených knihoven vybrali čtyři vítězné knihovny, za každý okres jednu.

Zástupci všech nominovaných knihoven převzali diplomy a drobné dary. Pro vítězné knihovny předala Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, jejich zástupcům diplom a šek ve výši 10 000 korun.

„Je skvělé, že máme v Libereckém kraji dostupné knihovny i v malých obcích. Je to velká pomoc místním. Knihovny se v obcích stávají místem setkávání napříč generacemi a plní i řadu jiných funkcí, než jen tu původní, tedy jako místo pro vypůjčení knihy. Tam, kde starostové chápou tuto potřebu, se knihovnám dobře daří. Práce knihovníků si zaslouží ocenění, současně je to však opravdu i ocenění obcí, kde knihovna dobře funguje,“ říká radní Květa Vinklátová.

O hudební úvod se postaral talentovaný liberecký houslista Daniel Matejča, součástí slavnostního oceňování byl i odborný program. Marie Šedá z Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě informovala o metodických pokynech pro české veřejné knihovny a o tom, jaká je role knihovníků, metodiků a provozovatelů knihoven. V bloku s názvem Inspirace odjinud – ze zahraničních knihoven přiblížila Ludmila Sýkorová studijní cestu do belgických knihoven, pořádanou Svazem knihovníků a informačních pracovníků.

Nominované knihovny: Za Českolipsko: Obecní knihovna Okrouhlá, Místní knihovna v Prysku a Místní knihovna Svojkov. Za Jablonecko: Místní knihovna Albrechtice v Jizerských horách, Místní knihovna Maršovice a Obecní knihovna Radčice. Za Liberecko: Místní lidová knihovna v Jeřmanicích, Městská knihovna Nové Město pod Smrkem a    Obecní knihovna Paceřice. Za Semilsko: Místní knihovna v Bozkově, Obecní knihovna v Košťálově a Obecní knihovna ve Vesci.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky