Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V neděli 9. prosince se mění jízdní řády 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 12. 2018 00:00
  • Doprava
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Od neděle 9. prosince vejdou v platnost nové jízdní řády v rámci celostátní změny. 

Nejvýznamnější změnou je úprava dopravní koncepce mezi Libercem a Českou Lípou, kde dochází ke změnám jak na železnici, tak na autobusových linkách. „Od 9. prosince budou významně zrychleny vlaky z České Lípy do Liberce, přičemž u rychlíků činí rozdíl cca 9 minut, v případě osobních vlaků až 14 minut, a to při zachování stávajících přípojů v České Lípě. V Liberci nově vzniknou obousměrné návaznosti českolipské trati do ostatních směrů. Z Ústecka a Českolipska se tím zkrátí dostupnost např. na Jablonecko a Frýdlantsko o desítky minut,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy.

Zrychlení jízdních řádů využívá přínosů modernizace českolipské stanice a nasazení výkonnějších vozidel. Je umožněno omezením obsluhy zastávek s velmi nízkým využitím: Vlčí Důl-Dobranov, Zákupy, Velký Grunov, dále cca polovina spojů nezastaví v Pertolticích pod Ralskem a v Srní u České Lípy. „Tím mohou být přesunuta křižovací místa vlaků na jednokolejné trati. Odstraněním křižování ve stanici Liberec – Horní Růžodol dojde k úspoře jedné soupravy, která bude využita na lince L4 Mladá Boleslav – Česká Lípa – Svor,“ vysvětluje Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK, která veřejnou dopravu v Libereckém kraji organizuje. Mezi Jablonným v Podještědí, Brništěm, Mimoní a Českou Lípou v souvislosti se změnami na železnici dojde i k reorganizaci v autobusové dopravě. Vznikne řada nových spojů jak ve všední dny, tak i o víkendech, které budou navazovat v Jablonném v Podještědí na vlak nebo autobus do/z Liberce. „Změny jsme projednávali s obcemi a snažili jsme se zachovat kvalitu a rozsah dopravní obslužnosti,“ doplňuje Blažek.

Druhou významnou změnu v Libereckém kraji představuje zavedení přímého spojení Tanvaldska a Jablonecka s Mladou Boleslaví ve spolupráci se Středočeským krajem a spol. Škoda Auto. „Předpokládáme v nejbližších měsících užší spolupráci se Středočeským krajem v otázce mezikrajských linek. Za tímto účelem jsme také společně připravili smlouvu o mezikrajské spolupráci,“ uvádí Pieter. Nová linka č. 750 bude vedena v rozsahu tří párů spojů vždy na směny ve spol. Škoda Auto. „Linka bude v celé trase zahrnuta do integrovaného dopravního systému IDOL a využít jí může pochopitelně kdokoliv,“ říká Otto Pospíšil, zástupce ředitele KORID LK.

Z dalších změn lze uvést úpravy v relaci Mladá Boleslav – Liberec, kde budou zavedeny nové spoje o víkendu, ale naopak v této relaci bude ukončen provoz linky Kolín – Liberec. „V dalších částech kraje dochází k posunům odjezdů některých spojů a někde budou zavedeny také nové spoje, např. mezi Novým Borem a Děčínem nebo mezi Lomnicí nad Popelkou a Turnovem. Doporučujeme cestujícím, aby věnovali změnám pozornost,“ uzavírá Pospíšil. Nové jízdní řády vč. přehledu změn jsou k dispozici na webu www.iidol.cz.

Jízdní řády je možné, tak jako v minulých letech, zakoupit v knižní podobě. Vydávány jsou pro oblasti Českolipsko, Liberecko a Jablonecko + Semilsko. Prodejní cena je 20,- Kč a k zakoupení jsou v informačních centrech dopravců a vybraných měst či u některých prodejců knih.

Závěrem informujeme, že připomínky k jízdním řádům je i nadále možné zasílat na info@korid.cz nebo prostřednictvím webového formuláře na webu www.iidol.cz. V roce 2019 mohou proběhnout změny v rámci celostátních termínů v březnu, červnu, září a prosinci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky