Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Věšadlový most v Bystré nad Jizerou bude patřit Libereckému kraji

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 03. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje odsouhlasila na svém pravidelném zasedání dne 6. 3. 2018 přijetí daru věšadlového mostu od obce Bystrá nad Jizerou. V minulosti se kraj finančně podílel na rekonstrukci tohoto mostu částkou ve výši 3.850.000 Kč. Most spolu se souvisejícími pozemky bude svěřen do správy k hospodaření příspěvkové organizaci Muzeum Českého ráje v Turnově. Přijetí věšadlového mostu musí ještě schválit Zastupitelstvo Libereckého kraje konané dne 27. 3. 2018.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o kulturní památku zapsanou do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky, má Liberecký kraj zájem získat tento most do svého vlastnictví,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje a budoucí správce příspěvková organizace Muzeum Českého ráje v Turnově s přijetím daru souhlasí. Obec Bystrá nad Jizerou má jedinou podmínku, a to, aby most zůstal s omezením průjezdný pro dopravu, například pro místní obyvatelé či záchranné sbory. K přijetí daru dochází z důvodu, že se jedná o kulturní památku zapsanou do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky.

Jedinečný věšadlový most ze dřeva přes řeku Jizeru je nadregionálně unikátní památka. V roce 2013 byl kvůli velmi špatnému stavu uzavřen. Po první etapě rekonstrukce ho stavebníci pro chodce znovu zpřístupnili. „Rekonstrukce 31 a čtvrt metru dlouhého mostu, který byl ještě před čtyřmi pěti lety v havarijním stavu, vyšla téměř na pět milionů korun. Jedním milionem přispělo Ministerstvo kultury České republiky a 3.850.000 Kč zaplatil Liberecký kraj,“ vyčíslil Půta.

Rekonstrukce památky s nadregionálním významem probíhala citlivě v souladu s odbornými posudky a nad celou stavbou probíhal autorský dozor ve spolupráci s odborem památkové péče. Bysterský most je unikátním zástupcem klasické trojúhelníkové věšadlové mostní konstrukce v celém středoevropském prostoru. Za prvním nejbližším podobným by zájemci museli cestovat až do Rakouska. Jeho jedinečnost je nejen ve způsobu stavby v pracovních postupech, ale také v použitém materiálu. V roce 1922 si ho nechal postavit místní mlynář Janoušek, který trval na dovozu hlavních mohutných trámů z Vítkovic v Krkonoších.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky