Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Viktorie Langer zachycuje auru postav a předmětů. To je nová výstava Caramello

19. 03. 2018

V rámci série intervencí finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2017 se v Oblastní galerii Liberec představuje mladá malířka Viktorie Langer. Už druhým rokem liberecká galerie ve spolupráci se Společností Jindřicha Chalupeckého zajišťuje prezentaci aktuálního oceňovaného umění. Mezi novými médii, site - specific instalacemi a fotografiemi je nynější malířská výstava příjemným zpestřením. Ovšem v podání Viktorie Langer se nejedná o pojetí malby prostřednictvím tradičního závěsného obrazu. Autorka pojednala celý prostor skrze instalaci z maleb na látce přesahující do malby přímo na stěnách galerie, která navíc komunikuje s drobnými závěsnými objekty. Její liberecký projekt volně navazuje na instalaci, kterou autorka připravila pro finále Ceny Jindřicha Chalupeckého v Moravské galerii v Brně a na nedávný studijní pobyt v Rotterdamu.

Viktorie Langer je absolventkou Akademie výtvarných umění v Praze (Ateliér malířství II. / škola Vladimíra Skrepla). Byla také na studijní stáži na Universidad Complutense department Bellas Artes v Madridu a dva semestry strávila v ateliérech hostujících pedagogů AVU, Floriana Pumhösela a Silke Otto Knapp. Autorka svou tvorbu představila zejména v kontextu české nezávislé umělecké scény, vystavovala ale také v Národní galerii v Praze, v Sør-Troms Museu v norském Trastadu nebo na Českém velvyslanectví v Londýně. V rámci Are-events byla v roce 2016 na rezidenci v Athénách a letos absolvovala studijní pobyt v Het Wilde Weten v Rotterdamu.

Kurátorkou výstavy je ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová. Ta z tvorby Viktorie Langer zdůrazňuje její snovou polohu: „Malbám Viktorie Langer na textiliích, plátně, nábytku i drobných objektech je vlastní snivý, putující pohled. Spíše než ostré kontury předmětů nebo postav zachycuje Viktorie jejich auru, fluidum, které mění barvy a zaobluje tvary. Autorka vytváří mnohovrstevnaté instalace, v nichž si pohrává s rychlostí plynutí okolního času i fyzickou přítomností diváka.“ Nynější výstava je připravena přímo pro prostory Oblastní galerie Liberec, kde Langer doplní nedávné malby na textilu a závěsné objekty o malbu a instalaci vzniklou v místním galerijním prostoru.

Výstava Caramello bude otevřena do 10. června a jako tradičně jsou připraveny komentované prohlídky. Uskuteční se za přítomnosti autorky 3. května v 10.30 a 17.00. Provázet vás v dialogu s umělkyní bude kurátorka výstavy Karina Kottová.

Intervence #8

Viktorie Langer - Caramello

15. 03. – 10. 06. 2018

kurátorka: Karina Kottová

v rámci programu Společnosti Jindřicha Chalupeckého

produkce výstavy, kontakt: Markéta Kroupová, marketa.kroupova@ogl.cz, 724 834 547

Bc. Markéta Žitná (Dědková)
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624