Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Zástupci žákovských parlamentů se sešli na krajském úřadu

07. 12. 2018

Již druhým rokem se na půdě krajského úřadu schází zástupci žákovských parlamentů základních škol v Libereckém kraji. Hlavními organizátory jsou ZŠ Raspenava a ZŠ Zákupy pod hlavičkou konzultačního centra „Školy pro demokracii“. Jejich cílem je vzájemné propojení škol, kde žákovské parlamenty pracují, setkání zástupců a vzájemná inspirace v činnosti, organizaci parlamentů a práci na projektových nápadech. Besedu se žáky dnes vedli také náměstci hejtmana Petr Tulpa a Marek Pieter.

„Jsem rád, že i na dnešním setkání byla hojná účast. Přibyla jedna škola navíc, takže jsme letos mohli diskutovat se žáky devíti základních škol. Chtěl bych ocenit jejich kladný přístup v debatě, protože dokázali vyjádřit svůj názor. Příští rok pořádáme olympiádu dětí a mládeže. Těší mě, že je o ni ze strany dětí takový zájem,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Do programu pořadatelé zařadili diskusi s radními kraje, kteří s dětmi probírali a řešili různá témata z okruhu svého resortu, přičemž žáci byli rozděleni do skupin tak, aby při tak velkém počtu účastníků byla debata přínosná.

Program žákovské konference se nesl v duchu rozhovorů na témata z oblasti životního prostředí, školství, sportu či organizace schůzek zástupců žákovského parlamentu. Děti také pracovaly ve skupinách na různých úkolech, aby si osvojily metody spolupráce a komunikace. 

Poslední setkání vybraných žákovských parlamentů se uskutečnilo 10. května 2018. V budově úřadu se sešlo přes 150 žáků z osmi základních škol Libereckého kraje.

Školy mohou na činnost žákovských a studentských parlamentů zažádat o finanční příspěvek v rámci dotačního programu Libereckého kraje na podporu místní Agendy 21.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307