Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Agentura regionálního rozvoje poskytne cenné rady k tematice zadržování vody v krajině

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 02. 2020 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V letošním roce bude na základě smlouvy s Libereckým krajem poskytovat Agentura regionálního rozvoje, spol. s. r.o. (ARR) poradenské služby v oblasti retence vody v krajině. Kraj na osvětu vynaloží necelých 800 tisíc korun. ARR kromě představení užitečných informací klientům podpoří přípravu přírodě blízkých opatření či konkrétní projekty.

„K mimořádným důsledkům sucha nejsme lhostejní a snažíme se soustavně podporovat přírodě blízká opatření, která pomohou zajistit dostatek podzemní i povrchové vody pro život v krajině. Agentura regionálního rozvoje nám výrazně pomůže v osvětě,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje.

ARR bude plnit tyto konkrétní úkoly:

  1. Podpora přípravy opatření

Aktivní průběžné vyhledávání investorů a pomoc při přípravě opatření, a to převážně na vybraných územích, jako jsou Frýdlantsko či Českolipsko.

  1. Podpora navazujících opatření v krajině

Podpora souvisejících opatření, doplnění krajinné struktury a zlepšení její kvality u existujících prvků ve vybraných územích Libereckého kraje.

  1. Poradenství v oblasti retence vody v krajině

Poskytování poradenství k projektům na území Libereckého kraje v předpokládaném rozsahu max. 8 hodin na klienta. Poradenství se dělí na dva typy – věcné (v terénu) a dotační.

  1. Podpora opatření zadržování vody v sídlech

Podpora přenosu informací o možných opatřeních v sídlech, zacílených na hospodaření s vodou. Jedná se o opatření v prostoru měst a obcí a na budovách a prezentace tématu v rámci seminářů.

  1. Školení a semináře

Organizace čtyř seminářů se zaměřením věcným i v oblasti dotační politiky – určeno pro správce majetku, obce města, veřejnost, projektanty,…

  1. Podpora využívání vhodných retenčních prostor

Podpora zapojení přirozených možností retence vody v krajině zejména podél krajských komunikací – zachycení vody svedené pomocí příkopů podél silnic a podpora zasakování (zasakovací lavice, akumulační plochy apod.).

Liberecký kraj na začátku loňského roku mimo jiné vyhlásil nový dotační program na Podporu retence vody v krajině a na toto téma pořádá pravidelné konference a setkání.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky