Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Blíží se jaro, čas výletů. Třeba na Mužské kameny

20. 02. 2020

Dny se prodlužují, teploty stoupají — jaro je doslova za dveřmi. Znovu začíná sezona výletů do přírody. Liberecký kraj nabízí řadu vyhlášených, ale i ne tolik proslavených turistických cílů. Jedním z nich jsou Mužské kameny.

„Lákáme místní i návštěvníky ze vzdálenějších regionů k návštěvám známých, ale zejména méně známých míst v našem kraji. Často máme krásná místa doslova za svým domem a ani o nich nevíme. Nadcházející jaro může být příležitostí je objevit,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Mužské kameny jsou skalní vyhlídka. Leží v Krkonoších na česko-polské hranici asi šest kilometrů severně od Špindlerova Mlýna a 7,5 kilometru jihovýchodně od polského města Szklarska Poręba.

Vrchol tvoří mohutné 10 až 11 metrů vysoké žulové skalní bloky. Vznikly nestejnoměrným zvětráváním horniny a jejich délka je přes 50 metrů. Přes vrchol prochází státní hranice mezi Českou republikou a Polskem.

Na polské straně si je možné navštívit přírodní útvar Zobák, což je 4 metry vysoká skalka. Získala svůj název údajně podle mladého pastýře, který zde kdysi zahynul. Zhruba jeden kilometr od Mužských kamenů se pak nachází Dívčí kameny.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324