Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Českolipské muzeum se pyšní jedinečnou sbírkou máchovských tisků

13. 02. 2020

Celkem 630 máchovských knih má ve svých sbírkách Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Sbírka tak patří vedle Památníku národního písemnictví a Národní knihovny k největším. Více než 120 knih z této sbírky je k vidění v expozici K. H. Máchy v Doksech.

V roce 2019 se podařilo rozšířit sbírku o 43 knih. „Doplňování sbírek je jednou ze základních funkcí našich muzeí. Kompletací a rozšiřováním sbírek se tvoří hodnota, která může být v budoucnu a často je již nyní, nevyčíslitelná. A to nejen pro badatele, ale také pro budoucí generace,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Historie rozšiřování sbírek o máchovské tituly započala koncem padesátých let minulého století. V roce 1958 byly zakoupeny jeho sebrané dopisy, vydané v roce 1922.  O dva roky později pak kniha K. Janského s názvem K. H. Mácha, vydaná v roce 1953. Knižní sbírka se začala systematicky tvořit po roce 1970 a na konci sedmdesátých let čítal fond 243 máchovských knih.

Ve sbírkách se tak nalézají různá vydání Máchova Máje a dalších děl tohoto romantického básníka. Jsou zde zastoupena také cizojazyčná vydání Máchových knih — například Máj ve slovinštině, bulharštině, ruštině, němčině, angličtině, nizozemštině, italštině, ukrajinštině, maďarštině, španělštině, lužickosrbštině či v jazyce esperanto.

V knižním fondu jsou uloženy jedny z prvních ilustrovaných vydání Máje od Josefa Scheiwla (1872) a Bohuslava Kroupy (1881), obě vydané péčí pražského Kobrova nakladatelství. Ve fondu knihovny se nalézá i vydání Máje Braillovým písmem z roku 2008.

Jednou z nejcennějších knih máchovské sbírky se stala v roce 2019 zakoupená publikace Máj, vydaná v Drážďanech jako bibliofilské vydání v roce 2006 v nakladatelství Edition Bubo. Rytiny zhotovil německý výtvarník a knižní ilustrátor Ernst Lewinger (1931 – 2015). Máj je poslední knihou, kterou ilustroval.

Kolekce obsahuje také bibliofilská vydání: jednak Máchových necenzurovaných deníků z roku 1975, pod nímž jsou podepsání Oldřich Hamera a ilustrátor Jiří Kolář a také Máje s ilustracemi Vladimíra Komárka z roku 1980. Nejstarší knihou ve sbírce Máchovských tisků je kniha Cikáni, vydaná v Praze u Kateřiny Jeřábkové v roce 1857.

„Dílo K. H. Máchy se bude vydávat u nás i v zahraničí neustále, cílem naší akvizice je doplňovat vzácná starší vydání těchto knih a sledovat současnou produkci u nás i ve světě,“ doplnila B. Jana Fridrichová z oddělení Knihovního fondu muzea.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324