Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Čtenář roku připomene učitele národů Komenského

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 02. 2020 00:00

Sdílet článek

Tradiční soutěž Čtenář roku vyhlašuje každoročně v rámci celostátní kampaně Březen — měsíc čtenářů Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Krajská vědecká knihovna v Liberci se k této soutěži připojuje i v letošním roce a vyhlašuje místní kolo soutěže, letos na téma Čtenář roku — učitel.

Soutěž se koná letos již podesáté a cílí vždy na určitou čtenářskou skupinu. Vloni získali ocenění nejlepší čtenáři – muži neboli Mistři četby, letos budou pořadatelé vzhledem k 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského hledat Čtenáře roku — učitele.

Na základě čtenářských nominací a ve spolupráci se školami knihovníci vyberou a ocení učitele, který podnítil ke čtení mnoho svých žáků, aktivně spolupracuje s knihovnou na podpoře čtenářství a je sám zaníceným čtenářem. „Nominovat svého oblíbeného učitele nebo učitelku mohou také sami žáci, a to do konce února v Knihovně pro děti a mládež a v městských pobočkách, kde jsou pro ně připravené hlasovací lístky,“ řekla Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny.

V průběhu března pak budou vybráni Čtenáři roku z řad učitelek a učitelů se zajímavým čtenářským příběhem nejen v jednotlivých knihovnách, ale také ve všech krajích. Vyhlášení ankety se uskuteční v Krajské vědecké knihovně v Liberci 23. března. Celostátní vítěz se slavnostně představí v přímém přenosu České televize v rámci předávání výročních knižních cen Magnesia Litera.

„Za základní místo, kde děti získávají vztah k četbě, považuji rodinu. Škola a zejména konkrétní učitel jsou druhým podstatným impulsem. Myslím, že svou významnou roli v tom, jestli bude snaha školy úspěšná, hraje právě přístup učitele. Tedy jestli je sám vášnivým čtenářem, jakým způsobem vede děti k četbě. Všichni si asi ze školy pamatujeme termín „povinná četba“. Myslím, že to je přesně cesta, která děti k lásce ke knihám nedovede. A potom jsou učitelé, kteří dokáží děti vtáhnout do dějů knih, přímo je natěšit na to, až přijdou domů a otevřou knihu. A věřím, že právě takoví budou letos oceněni,“ prohlásila Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V březnu lze oslavit i Den učitelů Ten se sice celosvětově připomíná až 5. října, ale v České republice připadá tento den právě na 28. března, kdy si připomínáme výročí narození Jana Ámose Komenského v roce 1592. Součástí oslav je i každoroční předávání cen a vyhlašování výsledků ankety Zlatý Ámos pro nejlepší učitele.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky