Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Díky kraji loni muzea a galerie nakoupily umělecké předměty za miliony korun

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 02. 2020 00:00

Sdílet článek

Obrazy, linoryty a digitální tisky, sbírky minerálů a hmyzu, knihy i šperky nakoupily do svých sbírek v minulém roce regionální muzea a galerie, které jsou příspěvkovými organizacemi Libereckého kraje. Ve svém rozpočtu pro tyto účely vyčlenil loni kraj částku 2.400.000 korun.

„Příspěvkové organizace v resortu kultury mají povinnost doplňovat, rozšiřovat a zkvalitňovat sbírky, které spravují a jež jsou v majetku Libereckého kraje. Ten, coby vlastník sbírky, nakupováním předmětů zároveň investuje a zhodnocuje své finanční prostředky,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Pro Oblastní galerii Liberec schválila rada kraje na nákup uměleckých děl výdaje do výše 1.966.000 korun. „Sbírky obohatila umělecká díla Krištofa Kintery, Moniky Immrové, Kateřiny Vincourové, dále digitální tisky Jany Bernatové, akryly Petra Duba, serigrafie Jana Měřičky, akryly a slepotisky Michaely Maupicové, olejové plátno Josefa Jíry či linoryty a kvaše Marije Nekolové,“ zmínila Vinklátová.

Vlastivědnému muzeu a galerii v České Lípě schválila rada kraje maximální výdaje tři sta tisíc korun. V závěru roku pak do muzea putovalo dalších 165 tisíc. Jeho sbírky se tak rozrostly například o obrazy Jaroslava Valečky, soubor novodobých militarií, ruční sklářské náčiní pro výrobu mačkaného skla, sbírky minerálů, fosilií a exotického hmyzu, stará vydání Máchova Máje a dalších publikací.                     

Muzeu Českého ráje v Turnově schválila rada kraje dotaci v maximální výši 134 tisíc korun. Díky tomu bylo možno zakoupit sbírku broušených kamenů a vzorků minerálů po Jiřím Skalickém, olejomalbu Josefa Jíry a soupravu šperků z dutého zlata, zdobenou černým emailem s perličkami.

„Průběžné doplňování sbírek je velmi důležité, protože ceny exponátů rostou. Pokud by se tak nedělo, mohlo by se stát, že do budoucna budou příslušné předměty příliš drahé,“ uzavřela Květa Vinklátová.

„Na nákup sbírkových předmětů přispíváme našim příspěvkovým organizacím pravidelně již od roku 2017. Napomáháme tím k prohlubování kulturního odkazu,“ poznamenal hejtman Martin Půta.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky