Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablonné oslaví 800 let od narození svaté Zdislavy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 01. 2020 00:00

Sdílet článek

Významné výročí si připomíná v tomto roce celá země: uplyne osm set let od narození patronky Libereckého kraje, svaté Zdislavy. Život světice byl spojen se zámkem Lemberk, Jablonným v Podještědí a jeho okolím. Právě Jablonné, kde jsou v bazilice Minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy uloženy její ostatky, se k oslavám připojuje a chystá několik kulturních akcí.

Pod záštitou hejtmana Martina Půty se koná vědomostní internetová soutěž pro žáky základních a středních škol regionu, nazvaná Svatá Zdislava a Liberecký kraj. Její vyhodnocení se uskuteční v květnu, což je měsíc, zasvěcený zdislavským oslavám.

1. května tak bude po slavnostní bohoslužbě následovat vernisáž výstavy dětských prací v ambitu baziliky. Posléze vyrazí kostýmovaný průvod k prameni svaté Zdislavy, jenž bude slavnostně vysvěcen. Cestu poutníci zakončí v zahradě Bredovského zámku, kde bude čekat bohatý kulturní program včetně občerstvení.

29. května večer hostí bazilika v Jablonném u příležitosti oslav vokálně instrumentální koncert a o den později se uskuteční hlavní pouť sv. Zdislavy a slavnosti města Jablonné v Podještědí. Účast přislíbily významné osobnosti církevního i světského života.

Uvádí se, že se Zdislava narodila v Křižanově  okolo roku 1220. Mladá Zdislava se provdala na sever Čech za Havla z Lemberka. Pouhých patnáct let stačilo, aby zde vyrostla v úžasnou světici. Byla skvělou milující manželkou a obětavou matkou čtyř dětí. Na srdci jí leželi všichni potřební, zvláště chudí a nemocní. Spolu s manželem budovala kostel, klášter a špitál, ve kterém ošetřovala nemocné a uzdravovala je. Zemřela roku 1252. Blahořečil ji v roce 1907 papež Pius X., za svatou ji prohlásil roku 1995 papež Jan Pavel II. Lidé dodnes stále přicházejí prosit o pomoc a přímluvu k jejímu hrobu v Jablonném v Podještědí.

TZ: Jablonné v Podještědí 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky