Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Jarní prázdniny v Křišťálovém údolí zvou do skláren a restaurací

25. 02. 2020

Na krásy sklářského, bižuterního a šperkařského řemesla láká návštěvníky Libereckého kraje Křišťálové údolí. Během jarních prázdnin se tak nabízí jedinečná možnost navštívit některý ze sklářských podniků ve zdejším regionu.

„V povědomí návštěvníků je zima v Libereckém kraji spojená s lyžováním. Je tady ale řada dalších způsobů jak trávit volné chvíle.  Zajímavé možnosti skýtají právě dílny výrobců bižuterie a sklářů,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

„Jsou jarní prázdniny, lidé přijíždí do našeho kraje — do Jizerských hor, Lužických hor, Krkonoš. Chceme, aby také navštívili nějakou živou výrobu a přišli do sklářské huti, kde je vždycky teplo,“ doplnil manažer projektu Křišťálové údolí David Pastva.

Pravidelnou otevírací dobu nabízí hned pět z nich. Na Novoborsku se těší na návštěvníky ve sklárnách Floriánova huť v Častolovicích nebo Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova. Přímo u Pačinkovy sklářské huti lze obdivovat i skleněnou zahradu; přístupná je nepřetržitě.

V samotném Novém Boru je unikátně propojena huť s restaurací, a to ve firmě Novotny Glass Centrum. Obědvat přímo u sklářské pece je možné ale i ve sklárně Lasvit Ajeto v nedaleké Lindavě. Právě zde si navíc mohou návštěvníci vyrobit za odborné asistence zkušeného skláře i nějaké dílo. Originální vlastní půllitr nebo třeba vázičku je možné vyzvednout již druhý den.

Nejen prohlídky sklárny, ale množství doprovodných služeb nabízí Sklárna a minipivovar Novosad & Syn v krkonošském Harrachově. Návštěvníci se zde seznámí s provozem v nejstarší sklárně v Čechách, mohou ale navštívit i restauraci nebo třeba pivní lázně.

Liberecký kraj je celosvětově unikátní právě koncentrací sklářské a bižuterní výroby s vysokým podílem ruční práce. V regionu je více než 200 firem od těch velkých až po malé rodinné podniky nebo jednotlivé živnostníky, kteří pracují sami doma. Po automobilovém průmyslu je sklářství druhým nejsilnějším průmyslovým odvětvím v kraji.

V Křišťálovém údolí funguje množství rozličných podniků: v blízkosti oblíbených středisek v Jizerských horách a Krkonoších lidé vyhledávají návštěvu výrobny perličkových vánočních ozdob Rautis v Poniklé nebo kreativní programy v Muzeu výroby korálků v Jablonci nad Nisou. Výrobu šperků představují dílny na Železnobrodsku a Turnovsku.

Přehled skláren s kontakty a otevírací dobou se nalézá na webu https://1url.cz/@zahrejte_se.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324