Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Knihovny slaví Měsíc čtenářů s herci, ornitologem i kandidátem a prezidenta

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 02. 2020 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Březen je již tradičně měsícem čtenářů. Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky vyhlašuje letos tuto akci již pojedenácté a jako obvykle se do ní zapojí i knihovny v Libereckém kraji. Letos se navíc ponese ve slavnostním duchu — v tomto roce uplyne 350 let od úmrtí Jana Amose Komenského.

„Knihovny obecně, a samozřejmě to platí i pro knihovny v našem kraji, prošly za posledních několik desetiletí velkou proměnou. Jsou nejen místy, kde se půjčují knihy, ale skutečně významnými vzdělávacími a společenskými křižovatkami měst a obcí. Čtenáře a návštěvníky knihoven lákají na pestrou nabídku. A samozřejmě se letos také programově hlásí i k tak významné osobnosti, jakou byl J. A. Komenský,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Krajská vědecká knihovna v Liberci si připravila pestrý program. Jednou z nejdůležitějších akcí bude již 18. ročník renomované konference Současnost literatury pro děti a mládež, která se v knihovně uskuteční ve dnech 18. a 19. března v budově knihovny a letos se zaměří na téma poezie. To ale není vše.

„Určitě stojí za to navštívit 5. března pořad Čtení ke kafi, což je scénické čtení z rukopisů Daniely Zbytovské v podání hereček brněnského Divadla MALÉhRY. Nikola a Daniela Zbytovské a Barbora Seidlová slibují chvilku pohody a pár pohledů na obyčejný život kolem nás. A třeba se můžeme těšit i na trochu filozofování,“ zve k návštěvě liberecké knihovny její ředitelka Blanka Konvalinková.

Městská knihovna Jablonec nad Nisou propojí knihy se sportem na setkání s ultramaratoncem a zakladatelem běžecké školy Milošem Škorpilem. Kromě toho vyhlásí 12. ročník amatérské fotografické soutěže na motto Karla Čapka Nejkrásnější na světě nejsou věci, ale okamžiky. Vydáním knižních záložek a výstavou si pak připomene 100. výročí založení české veřejné knihovny v Jablonci a děti s rodiči pozve na Večer s Andersenem.

Městská knihovna Semily si na 3. březen připravila přednášku Lenky Patkové s názvem Probouzení svobody — pojednávat bude o umění v uvolňujících se poměrech 60. let 20. století. 5. března pak ornitolog a autor řady knih o přírodě Zdeněk Mrkáček v Semilech představí svou novou publikaci o ptactvu nejen Českého ráje; je jí fotografický atlas se zvukovým záznamem hlasů.

Další významnou akcí měsíce března a čtenářů bude nepochybně Noc s Andersenem, kterou připravuje, podobně jako stovky dalších knihoven, na pátek 27. března také Městská knihovna v České Lípě. „Rozhodli jsme se pro večerní program pro celou rodinu a provázet nás přitom bude Harry Potter a jeho další přátelé z oblíbené knižní série,“ lákají pořadatelé. Program nabídne dále výstavu ilustrací Báry Smolíkové Pozor, v knihovně je kocour či povídání s ilustrátorem dětských knih Adolfem Dudkem. Březen bude bohatý i na autorská setkání: svou mimořádnou publikaci o hraběti Harrachovi představí Jan Luštinec, knihu Má vlast uvede někdejší kandidát na prezidenta Vladimír Franz a s Četnickými humoreskami dorazí  Michal Dlouhý.

V knihovnách se uskuteční ocenění Čtenáře roku, vzhledem ke Komenského výročí tentokrát z řad učitelů: hledá se pedagog, který svým přístupem, vlastním zanícením a dobrou spoluprací s knihovnami aktivně podněcuje a vede své žáky ke čtení a lásce ke knize. Krajské setkání nominovaných učitelů a učitelek z regionu hostí 23. března Krajská vědecká knihovna.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky