Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj chce rozšířit sociální služby pro potřebné

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 02. 2020 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Celkem 728.532.845 korun obdržel Liberecký kraj od ministerstva práce a sociálních věcí na poskytování sociálních služeb v letošním roce. Poskytovatelé, kteří nepodali žádost v prvním kole dotačního řízení, se mohou do 20. dubna přihlásit se svým požadavkem. Na mimořádné druhé kolo vyčlenil kraj z dotace od ministerstva částku 78.651.845 korun.

„Původní požadavek na dotaci od státu na sociální služby v letošním roce činil bezmála miliardu korun. Věřím, že částku ministerstvo práce a sociálních věcí dofinancuje na námi požadovanou sumu, a my tak budeme moci finančně pomoci těm sociálních službám, které v rámci vícezdrojového financování neobdržely dostatek peněžních prostředků na letošní rok,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Mimořádné 2. kolo je určeno jednak pro poskytovatele, kteří opomněli z objektivních důvodů podat žádost v 1. kole, a také pro nově zařazené sociální služby, které se přihlásí do krajské výzvy do základní sítě sociálních služeb pro rok 2020.

„Jedná se o sociální služby, které prokazatelně v základní síti chybí. Jsou to služby, kde objednavatelem je jednak Liberecký kraj, ale i obce v regionu. Konkrétně se jedná například o chráněné bydlení pro osoby s poruchou autistického spektra, odlehčovací služby pro osoby se zdravotním postižením, sociálně aktivizační služby, terénní pečovatelskou službu, chráněné bydlení, nízkoprahová zařízení, ranou péči anebo domovy se zvláštním režimem či domovy pro seniory,“ dodal Pavel Svoboda, náměstek pro sociální oblast.

Celkem se jedná o navýšení v základní síti sociálních služeb Libereckého kraje přibližně o 120 úvazků v přímé péči a 150 lůžek především v domovech se zvláštním režimem a v domovech pro seniory. Současně má kraj v základní síti LK 2022 úvazků a 2280 lůžek. 

Žádost o finanční podporu z dotace ze státního rozpočtu v rámci mimořádného 2. kola financování bude možné podat v termínu od 10. do 20. dubna letošního roku. Aplikace pro podávání žádostí je dostupná na http://portal.mpsv.cz/. Finanční prostředky obdrží příjemci letos v červenci.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky