Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj i letos podpoří projekty na ochranu životního prostředí. K dispozici je přes 15 milionů korun

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 01. 2020 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Obce, školy, neziskové organizace, právnické i fyzické osoby mohou letos opět žádat Liberecký kraj o dotace na projekty v oblasti životního prostředí. Kraj podpoří ekologickou výchovu, ochranu přírody, včelařství či práci s mládeží. Dotace směřují i na předcházení vzniku odpadů a zadržování vody v krajině.

„Prostřednictvím Dotačního fondu chce Liberecký kraj podpořit projekty pro zlepšení životního prostředí v našem kraji. Vzhledem k problémům s dlouhodobým suchem bude největší část finančních prostředků určena na projekty ke zvýšení retenční schopnosti krajiny,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.

Liberecký kraj na svém území podpoří přírodě blízká opatření, která pomohou zajistit dostatek podzemní i povrchové vody pro život v krajině a urbanizovaných územích. Jedná se například o tvorbu tůní, malých vodních nádrží, revitalizace drobných vodních toků, přerušení meliorací, výsadbu remízků. Kraj podpoří i tzv. zeleno-modrá opatření v obcích a městech, aby dešťová voda neutíkala rychle kanalizací, ale vsákla se do půdy a zajistila dostatek vláhy pro městskou zeleň.

V oblasti ochrany přírody a krajiny směřují peníze na výsadbu a ošetřování krajinářsky významné zeleně, praktická opatření k ochraně přírody, činnost záchranných stanic a útulků pro zvířata v nouzi či údržbu a obnovu drobných památek v krajině.

Dotaci na ekologickou výchovu a osvětu mohou získat zejména místní ekocentra, školy či informační střediska. O dotaci lze žádat i na publikační činnost či studentské práce s tematikou životního prostředí. Libereckému kraji záleží také na dlouhodobé práci s mládeží, ať už se jedná o činnost oddílů mladých ochránců přírody anebo mysliveckých, rybářských a včelařských kroužků.

Na podporu včelařství poskytne kraj dotace na úly, včelstva, ochranné včelařské pomůcky, včelařské vybavení (s výjimkou vybavení na zpracování medu a vosku), opravy, rekonstrukce a výstavby včelínů, ale i na vzdělávání a včelařskou literaturu.

V souladu s plánem odpadového hospodářství Libereckého kraje mohou obce i neziskové organizace, firmy a drobní živnostníci získat dotace na vznik a provoz RE-USE center, bezobalových prodejen, opraváren, pořízení kompostérů, gastrokompostérů či štěpkovačů a dalších aktivit podporujících předcházení vzniku odpadů v Libereckém kraji.

Dotace budou poskytovány až do 70 % způsobilých výdajů projektu. Příjem žádostí začíná v sobotu 1. února 2020, ale již nyní jsou bližší informace k jednotlivým dotačním programům zveřejněny na dotačním webu kraje: www.dotace.kraj-lbc.cz

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky