Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj ocenil výherce kvízů o bezpečném internetu  

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 01. 2020 00:00
  • Digitální úřad
  • Školství

Sdílet článek

Kraje pro bezpečný internet. Tak se jmenuje celostátní projekt, jehož součástí jsou on-line kvízy s tématikou internetové bezpečnosti. Zapojily se do něj i děti z Libereckého kraje.  Vítěze ve středu 29. ledna ocenil v zasedací místnosti číslo 111 v přízemí krajského úřadu náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Jan Sviták.

Soutěžící si mohli na webových stránkách www.kpbi.cz prostudovat e-learningové kurzy a krátké videospoty a ověřit si své znalosti v základním Soutěžním kvízu. Pro úspěšné řešitele byla následně i jeho složitější varianta Kvíz Plus, obsahující náročnější otázky. K loňskému 15. listopadu, kdy byla soutěž ukončena, se zaregistrovalo zhruba 37 tisíc soutěžících z celé republiky a 21.700 jich i soutěžní kvízy úspěšně absolvovalo.

„Jsem rád, že v našem kraji — a nejen v něm — máme šikovné žáky, kteří umí dobře orientovat v mnohdy spletitých zákoutích internetu. To je schopnost, která se jim bude hodit po celý život,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták.

Výherce soutěžního kvízu, kteří úspěšně kurz absolvovali, vylosovala v prosinci Pracovní skupina prevence kriminality Libereckého kraje. Losovalo se ve dvou kategoriích: od osmi do dvanácti a od třinácti let výš; vždy po třech výhercích. 

Z mladší skupiny se na prvních třech příčkách umístili Vít Cechl ze Základní školy s rozšířenou výukou jazyků v Liberci, Jáchym Kubín z Gymnázia Tanvald a Filip Sichrovský z gymnázia v České Lípě. V kategorii starších to byli Nikola Mikezová ze základní školy v Pěnčíně, Adam Vyskočil z Vyšší odborné školy mezinárodního obchodu a Obchodní akademie v Jablonci nad Nisou a Václav Šimůnek z českolipské Euroškoly.

Výherci dostali například herní myš, sluchátka, headset pro počítačové hry, bezdrátovou klávesnici, fitness náramek a powerbanku. Ty do soutěže věnovali sponzoři projektu — firma Microsoft, CZ.NIC a Gordic.

Ve stejný den, již od 9.30, se na krajském úřadě uskutečnilo i finálové krajské kolo soutěžního Kvízu Plus, ve kterém se utkalo pět z nejrychlejších řešitelů ze škol v Libereckém kraji. První místo obsadila Eva Horáková z liberecké Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky, druhé Nikola Žáková z Vyšší odborné školy mezinárodního obchodu a Obchodní akademie v Jablonci nad Nisou. Třetí byl Michael Richter z Gymnázia a Střední odborné školy v Jilemnici a čtvrtou a pátou příčku obsadili Petr Oberreiter a Barbora Škodová, oba ze základní školy v liberecké České ulici. Za jejich vědomosti z oblasti internetové bezpečnosti na ně čekaly opět ceny — x-box, bezdrátová klávesnice s myší, sluchátka, napájecí kabely a další.

Libereckou studentku Evu Horákovou tak čeká celorepublikové kolo, jež se uskuteční 10. února na ministerstvu vnitra v Praze. Spolu s ostatními účastníky i ji čeká mimo jiné exkurze na Žižkovský vysílač včetně návštěvy datového centra a horní vyhlídkové plošiny, kam se běžně návštěvníci nedostanou.

Soutěž se v roce 2020 bude nově odehrávat od 1. září do 15. února. V rámci projektu vzniklo mimo jiné také na téma bezpečnosti na internetu například deset krátkých videí pro žáky a studenty, deset krátkých videí pro seniory a stejný počet videí pro rodiče malých dětí. Dostupné jsou volně na Facebooku, webu www.kpbi.cz a na YouTube.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky