Kraj prověřuje funkčnost ochranných systémů v domovech pro mentálně postižené, reaguje tím na nešťastnou událost ve Vejprtech

20. 01. 2020

V souvislosti s požárem v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech nařídil náměstek pro sociální oblast Pavel Svoboda prověřit funkčnost protipožárních systémů v zařízeních tohoto typu. Kontroly požární ochrany probíhají mimoto každý rok v rámci revizní činnosti organizací. Výsledky mimořádných revizí budou známy zhruba do týdne.

„Tragická událost, požár ve Vejprtech, nás všechny zasáhla a chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost. Je naší povinností nyní prověřit připravenost domovů pro mentálně postižené z hlediska prevence a zabezpečení při mimořádných událostech,“ uvedl Pavel Svoboda, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Resort sociálních věcí spravuje celkem 8 domovů pro mentálně postižené s celkovou kapacitou 289 lůžek. Klientům s mentálním postižením se věnuje například liberecký Jedličkův ústav nebo Domov Sluneční dvůr, který v letošním roce čeká transformace služeb. Kraj ze svého rozpočtu přispívá těmto organizacím na provoz cca 38 milionů korun ročně.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz