Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Leden byl ve znamení dvou Dnů s hejtmanem

Eva Říhová

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 01. 2020 00:00

Sdílet článek

Hned dvěma výjezdy na různá místa regionu zahájil nový rok Hejtman Libereckého kraje Martin Půta. V pátek 17. ledna zavítal do Zákup a záhy na to, ve středu 22. ledna, do Desné. Se zástupci měst hejtman probíral důležitá témata, která města a jejich okolí tíží či jim naopak dělají radost.

V Zákupech navštívil Martin Půta ZŠ a MŠ Zákupy, kde jej přivítali zástupci školního parlamentu. Ti také dělali návštěvníkům průvodce po škole, která byla postavena v roce 1964 dle návrhu architekta Karla Hubáčka. Následovala beseda se žáky. „Členové dětského parlamentu měli svou prezentaci a prohlídku školy skvěle připravenou,“ konstatoval hejtman Martin Půta.

Ve společnosti AAH Auria s.r.o. pak seznámili hejtmana s výrobou i novým, rozšířeným zázemím společnosti, která zaměstnává přes 900 lidí. V netradičním duchu následoval oběd, ten si pod taktovku vzal samotný starosta Zákup, Radek Lípa, společně s členy Sboru dobrovolných hasičů Zákupy. I proto se oběd konal přímo v zázemí hasičů.

Po gastronomickém zážitku zavítali starosta i hejtman do Domova důchodců a Domova s pečovatelskou službou. Poté se uskutečnila návštěva zákupského zámku. Ten postihly v posledních týdnech dvě velké smutné události: ze zimního spánku se neprobudil místní medvěd a navíc se zřítila část hospodářského stavení. I proto hejtman společně s kastelánem a zástupci Národního památkového ústavu provedli obhlídku objektu a hledali řešení, jak zámek a jeho přilehlé budovy uchovat a postupně jim navracet zašlou slávu.

„Na prvním hejtmanském dnu v roce 2015 jsme řešili problematiku obchvatu Zákup, jehož druhá část se letos na jaře začne stavět. Za odvedenou práci chci panu starostovi poděkovat,“ uvedl hejtman. Po krátké obhlídce místa, kde bude stát nová základna pro zákupské hasiče, následovala hodinová beseda s lidmi. „Jsem rád, že jsme s panem hejtmanem našli chvíli probrat společně zásadní věci pro Zákupy. Probrali jsme i dotaci na novou hasičskou zbrojnici,“ řekl na závěr dne starosta Zákup Radek Lípa.

V Desné zahájil hejtman Martin Půta program návštěvou ve společnosti Abegu, a.s., která se v regionu již od roku 1991 zabývá elektromagnetickou kompatibilitou, diagnostikou kabelů a metalických trub, elektrickou bezpečností, vlivy prostředí i výzkumem a vývojem. Dalšími místy, kam zavítal, byly sklářská firma Preciosa Ornela a rodinná firma Renobal s.r.o., jež se věnuje výrobě obalových materiálů z kartonu. „Když je člověk v Desné, tak se do Ornely musí podívat. I další firmy, které jsme navštívili, se věnují zajímavým oborům,“ dodal hejtman.

Vedení Desné má do budoucna velké plány s místní mateřskou školou. I ty představilo hejtmanovi při prohlídce jejího areálu, jenž se nachází nedaleko skokanských můstků. Právě tradice skoků na lyžích je zde dlouhá; Desná je základnou pro milovníky tohoto sportu z Desné, Harrachova či Lomnice nad Popelkou.

Po prohlídce skokanského areálu zavítal hejtman na oběd se starosty z okolních obcí. „Jsem rád, že jsem místní skokanské můstky viděl. V Harrachově se řeší téma jejich rekonstrukce za půl miliardy korun, zatímco tady mají klub, který nabízí tento náročný sport dětem a funguje za statisíce ročně,“ konstatoval hejtman Martin Půta.

Po obědě starosta města Jaroslav Kořínek a místostarosta Petr Šikola představili u přehrady Souš projekt odstavného parkoviště. V plánování se pak pokračovalo i v Riedelově vile, kde po prohlídce hejtmana seznámili se záměrem přestavby tohoto významného objektu. Závěr dne patřil opět diskuzi s lidmi. „Dnešní den hodnotím velice pozitivně. Prodiskutovali jsme mnoho zajímavých témat, která se netýkají jen Desné, ale jdou napříč celým Libereckým krajem,“ shrnul starosta Desné Jaroslav Kořínek.   

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky