Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj vyhlašuje soutěž o památku roku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 01. 2020 00:00

Sdílet článek

Upozornit na úspěšné obnovy kulturních památek a poukázat na ojedinělé stavby v libereckém regionu, které si zaslouží pozornost. Takový je cíl soutěže Památka roku, jejíž pátý ročník právě nyní vyhlašuje Liberecký kraj.

„Zachovávat v dobrém stavu kulturní památky je nejen možnost, ale je to naše povinnost. Naši předchůdci tu vybudovali mimořádné stavby a na nás je, abychom je v dobrém stavu předali budoucím generacím,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Podmínkou účasti v soutěži je dokončení celkové obnovy nebo ucelené etapy rekonstrukce nemovité kulturní památky v kalendářním roce, za nějž je cena udělována, tedy v roce 2019. Podmínkou je, aby se vlastník samotný podílel na obnově nejméně padesáti tisíci korun.

„Právě možnost realizace na etapy, třeba i s podporou z dotačního fondu Libereckého kraje, může být pro vlastníky motivací začít s obnovou. Musí však dodržet zmíněný vlastní padesátitisícový podíl pro daný kalendářní rok,“ objasnila Květa Vinklátová.

Na území zdejšího regionu se nachází 2248 nemovitých kulturních památek, z nichž je celkem 39 v ohrožení. Jsou případy, kdy zchátralou památku pořídil nový majitel a ve své podstatě ji doslova zachránil, jako tomu bylo například u Kittelova domu, zámku Navarov a několika lidových staveb ve Žďáru u České Lípy.

Přihlášky do soutěže se podávají od 3. února do 30. dubna na odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje. Bližší informace podá Lucie Prandnerová na telefonním čísle 739 541 651. Zdrojem informací jsou též webové stránky www.kraj-lbc.cz.

 

  • prihlaska_do_souteze (.docx)
    45 kB
    14. 01. 2020 10:53
  • cestne_prohlaseni_struktura_zdroju (.docx)
    45 kB
    14. 01. 2020 10:53
  • prihlaska_do_souteze_se_souhlasem_vlastnika (.docx)
    45 kB
    14. 01. 2020 10:53

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky