Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nová turistická razítka lze získat v sídle Krajského úřadu Libereckého kraje

17. 01. 2020

Hned na třech nových turistických razítkách se představuje sídlo Krajského úřadu Libereckého kraje, zvané též liberecký mrakodrap. Objevují se na nich motivy samotné budovy, výtahu paternoster a turistické vyhlídky na střeše. Zájemci je mohou získat na recepci ve vstupním vestibulu krajského úřadu.

„Budova, v níž sídlí krajský úřad, rozhodně stojí za návštěvu spojenou se získáním turistického razítka. Je pozoruhodným dílem, a to nejen díky unikátní technologii zdvihaných stropů, která byla při její výstavbě použita. Díky sbírání razítek se však mohou lidé seznámit i s hrady, zámky, rozhlednami, muzei, horskými chatami a mnoha dalšími zajímavostmi našeho regionu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Sadu razítek připravil Liberecký kraj k výročí dvaceti let od zřízení krajů coby vyšších územně správních celků. Jejich ztvárnění se ujal liberecký grafik Miloslav Heřmánek a mají především vyzdvihnout jedinečnost sídla úřadu Libereckého kraje, na kterou se mezi libereckými budovami někdy zapomíná. Přitom jde o unikát moderní architektury nejen mezi libereckými budovami.

Budova Krajského úřadu Libereckého kraje čítá 21 podlaží a vypíná se do výšky 84 metrů z dolního libereckého centra. Její stavba započala v druhé polovině 60. let a skončila roku 1976. Architektem byl Zdeněk Plesník ze zlínského, tehdy gottwaldovského Centroprojektu.

Pozoruhodností budovy je oběžný výtah paternoster, jeden z mála, které v kraji, potažmo celé republice ještě fungují. Tvoří jej systém 35 dřevěných kabin v ocelovém rámu. Pohon obstarává elektromotor a kabiny se pohybují se stálou rychlostí 0,3 metru za sekundu. Je jedním z nejvyšších zařízení svého druhu v Evropě.

Na střeše sídla kraje se nalézají dvě sezonně přístupné vyhlídkové terasy, jež skýtají pohled na celé město obklopené prstencem hor. Návštěvníci si odsud mohou prohlédnout známé i méně známé stavby, památky, hory a kopce. Jejich názvy jim pomohou určit informační tabule.

Původně v budově sídlil Státní výzkumný ústav textilní, od roku 1998 Okresní úřad v Liberci, banka i další firmy. Počátkem milénia se zde začal zabydlovat Krajský úřad Libereckého kraje. V letech 2000 až 2004 prošla budova náročnou rekonstrukcí ve výši téměř 204 milionů korun, která probíhala za provozu. Největší proměnou prošly vnitřní dispozice domu, zvenčí se jednalo spíše o citlivou rekonstrukci, jež ctila původního ducha z šedesátých let.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324