Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sabine pomalu utichá, hasiči a energetici sčítají škody 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 02. 2020 00:00

Sdílet článek

Popadané stromy a tisíce domácností bez elektřiny. Takový je výsledek silného větru Sabine v Libereckém kraji. Hasiči řešili na tři sta událostí. Společnost ČEZ vyhlásila kalamitní stav pro Liberecký, Královehradecký a Ústecký kraj. Středně těžké zranění utrpěla cizinka, na kterou ve Starých Splavech spadl strom. Škody jsou zatím hlášeny pouze lokálního charakteru.  

První událost spojenou s orkánem Sabine hasiči evidovali již v neděli 9. 2. 2020 od 17:45 hod., kdy do půlnoci vyjeli hasiči v celém kraji ke 30 událostem. Jednalo se zejména o popadané stromy a větve, které blokovaly plynulý provoz na komunikacích. Nejvíce událostí spojených s orkánem Sabine řešili hasiči v oblasti Frýdlantského výběžku, v průběhu dne však situace gradovala. Silnice II/592 z Kryštofova Údolí na Andělskou horu byla zcela uzavřena z důvodu spadlých stromů přes celou komunikaci. Provoz tam byl obnoven v 10:30 hod. V Raspenavě vyjeli hasiči ke spadlému stromu na rodinný dům, jehož odstranění řešilo město spolu s dobrovolnou jednotkou.

V pondělí 10. 2. ve zhruba 10 hodin vyjeli hasiči v Libereckém kraji již k 85 událostem spojených se silným větrem. Bez proudu v Libereckém kraji bylo k 10. hodině 882 lidí. Zasaženy byly oblasti Kryštofova Údolí, Benešova u Semil a Českolipska.

Dnes ve 12 hodin udeřil orkán Sabine ve druhé vlně a operační středisko bylo doslova zahlceno volajícími. Během chvíle hasiči řešili 140 událostí. Jednalo se zejména o popadané stromy přes komunikaci, v některých případech byla silnice zcela nebo částečně neprůjezdná. V souvislosti s orkánem Sabine došlo po pádu stromu ke zranění ženy ve Starých Splavech, druhá žena byla zraněna v důsledku dopravní nehody v České Lípě. Objevily se také případy utržených nebo poškozených střech rodinných domů, garáží nebo průmyslových objektů. Hasiči řešili popadané stromy na dráty el. vedení nebo na železniční koleje. Mimořádné události po celém kraji řešilo více než 900 hasičů. K 16. hodině řešili dohromady více než 300 událostí.

TZ ve spolupráci s HZS LK

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky