Sklářská firma Rautis z Poniklé uspěla v zápisu do seznamu UNESCO

Jan Mikulička

• 17. 12. 2020 14:27

Ochraně starých tradic, dávných obyčejů a lidových zvyků a řemesel z celého světa se věnuje mezinárodní organizace UNESCO.  V zápisu na její seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva nyní uspěla sklářská firma Rautis z Poniklé v Podkrkonoší se svou výrobou vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček.

V tomto výčtu měla Česká republika doposud šest záznamů – slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, sokolnictví, jízdy králů na jihovýchodě České republiky, česko-slovenské loutkářství a modrotisk. Vytváření ozdob z perliček je tak zápisem sedmým.

Na zpracování nominace a následně na jejím doplnění pracoval kolektiv složený z pracovníků Muzea Českého ráje v Turnově, Ministerstva kultury České republiky a Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici více než dva roky. „Museli jsme vyhodnotit, popsat a zdůraznit, v čem je tento nemateriální statek výjimečný a jedinečný v celosvětových souvislostech. Bylo to náročné, ale zároveň velmi zajímavé. Na zpracování dokumentů pro nominaci UNESCO se pracovníci našeho muzea podíleli již podruhé. První nominace, Geopark Český ráj, byla schválena v roce 2015, v tomto případě to bylo složitější,“ naznačila ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová.

Návrh na zapsání vánočních ozdob z Poniklé, podaný v roce 2017, prošel hodnocením o rok později, ale na žádost komisařů bylo nutné ho doplnit o některé upřesňující informace. „Protože mezivládní výbor UNESCO zasedá jednou za dva roky, čekali jsme na výsledek hodnocení až do letošního prosince.  Ale určitě to za to stálo. Pro firmu Rautis z Poniklé to představuje obrovské ocenění a kredit. Naše muzeum to považuje také za velký úspěch a ocenění naší odborné práce. Máme radost, že jsme s naší nominací ve světové konkurenci byli úspěšní,“ neskrývala radost Jakouběová..

S napětím očekávala, jaký výsledek jednání komise přinese, také Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Je to skvělá zpráva. Jsem nadšená a blahopřeji Markovi Kulhavému i jeho rodině. Je to velký úspěch a mezinárodní potvrzení unikátnosti jejich výroby. A děkuji ředitelce Muzea Českého ráje Vladimíře Jakouběové, protože příprava dokumentace ležela na jejích bedrech a na výsledku má úplně zásadní zásluhu. Toto ocenění bezesporu přiláká do firmy Rautis a do Poniklé mnoho turistů. Budeme se snažit obci a panu Kulhavému být nápomocni,“ prohlásila náměstkyně.

Tradice lidové výroby vánočních ozdob ze skleněných perliček, na kterou se specializuje firma Rautis v Poniklé a která je od roku 2015 zapsána na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Libereckého kraje a na Národním seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, je jedinečná. Vánoční ozdoby z foukaných dutých perliček jsou jednoduché, ale zcela výjimečné.

Tradice jejich výroby je spojena s módou zdobení vánočního stromečku v Evropě na konci 19. století. Tehdy si skláři v oblasti Jizerských hor a v Podkrkonoší, kteří podomácku vyráběli foukané perly pro bižuterní průmysl, začali sami pro sebe z drátků a zbytků foukaných perel vyrábět ozdoby, kterými si přizdobovali vánoční stromeček.

Obliba miniaturních perličkových kočárků, lokomotiv, hvězdiček či pavoučků rostla, a proto se velmi brzy ozdoby začaly vyrábět ve velkém. Ve 30. letech 20. století je firmy, zabývající se jejich produkcí, vyvážely do celého světa.  Je tomu tak i dnes díky firmě Rautis manželů Kulhavých v Poniklé.

Té se na počátku 21. století podařilo zachránit provoz manufaktury, která jako jediná na světě vyrábí tradičními technologickými postupy ozdoby identické s těmi, které skláři podomácku vyráběli před více než sto lety. K původním vzorům, jejichž tvůrci vždy reagovali na prostředí, ve kterém žili, a na předměty, které viděli kolem sebe, přibyly i některé nové. Vedle klasických vánočních motivů hvězd a zvonečků se ve vzorníku Rautisu, který obsahuje téměř 20 tisíc typů vánočních ozdob, nalézají také motivy andělů, autíček, letadel, panenek a mnoho dalších.

Původní postup jejich výroby však zůstává zachován. V dílnách ponikelské manufaktury se stejně jako před více než sto lety vyrábí polotovary a vytváří vzory ozdob, které pak v chalupách v okolí z drátků a foukaných perel domácí dělníci montují. Hotové pak putují k českým i zahraničním zákazníkům.