Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sklářská firma Rautis z Poniklé uspěla v zápisu do seznamu UNESCO

Jan Mikulička

  • 17. 12. 2020 14:27

Sdílet článek

Ochraně starých tradic, dávných obyčejů a lidových zvyků a řemesel z celého světa se věnuje mezinárodní organizace UNESCO.  V zápisu na její seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva nyní uspěla sklářská firma Rautis z Poniklé v Podkrkonoší se svou výrobou vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček.

V tomto výčtu měla Česká republika doposud šest záznamů – slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, sokolnictví, jízdy králů na jihovýchodě České republiky, česko-slovenské loutkářství a modrotisk. Vytváření ozdob z perliček je tak zápisem sedmým.

Na zpracování nominace a následně na jejím doplnění pracoval kolektiv složený z pracovníků Muzea Českého ráje v Turnově, Ministerstva kultury České republiky a Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici více než dva roky. „Museli jsme vyhodnotit, popsat a zdůraznit, v čem je tento nemateriální statek výjimečný a jedinečný v celosvětových souvislostech. Bylo to náročné, ale zároveň velmi zajímavé. Na zpracování dokumentů pro nominaci UNESCO se pracovníci našeho muzea podíleli již podruhé. První nominace, Geopark Český ráj, byla schválena v roce 2015, v tomto případě to bylo složitější,“ naznačila ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová.

Návrh na zapsání vánočních ozdob z Poniklé, podaný v roce 2017, prošel hodnocením o rok později, ale na žádost komisařů bylo nutné ho doplnit o některé upřesňující informace. „Protože mezivládní výbor UNESCO zasedá jednou za dva roky, čekali jsme na výsledek hodnocení až do letošního prosince.  Ale určitě to za to stálo. Pro firmu Rautis z Poniklé to představuje obrovské ocenění a kredit. Naše muzeum to považuje také za velký úspěch a ocenění naší odborné práce. Máme radost, že jsme s naší nominací ve světové konkurenci byli úspěšní,“ neskrývala radost Jakouběová..

S napětím očekávala, jaký výsledek jednání komise přinese, také Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Je to skvělá zpráva. Jsem nadšená a blahopřeji Markovi Kulhavému i jeho rodině. Je to velký úspěch a mezinárodní potvrzení unikátnosti jejich výroby. A děkuji ředitelce Muzea Českého ráje Vladimíře Jakouběové, protože příprava dokumentace ležela na jejích bedrech a na výsledku má úplně zásadní zásluhu. Toto ocenění bezesporu přiláká do firmy Rautis a do Poniklé mnoho turistů. Budeme se snažit obci a panu Kulhavému být nápomocni,“ prohlásila náměstkyně.

Tradice lidové výroby vánočních ozdob ze skleněných perliček, na kterou se specializuje firma Rautis v Poniklé a která je od roku 2015 zapsána na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Libereckého kraje a na Národním seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, je jedinečná. Vánoční ozdoby z foukaných dutých perliček jsou jednoduché, ale zcela výjimečné.

Tradice jejich výroby je spojena s módou zdobení vánočního stromečku v Evropě na konci 19. století. Tehdy si skláři v oblasti Jizerských hor a v Podkrkonoší, kteří podomácku vyráběli foukané perly pro bižuterní průmysl, začali sami pro sebe z drátků a zbytků foukaných perel vyrábět ozdoby, kterými si přizdobovali vánoční stromeček.

Obliba miniaturních perličkových kočárků, lokomotiv, hvězdiček či pavoučků rostla, a proto se velmi brzy ozdoby začaly vyrábět ve velkém. Ve 30. letech 20. století je firmy, zabývající se jejich produkcí, vyvážely do celého světa.  Je tomu tak i dnes díky firmě Rautis manželů Kulhavých v Poniklé.

Té se na počátku 21. století podařilo zachránit provoz manufaktury, která jako jediná na světě vyrábí tradičními technologickými postupy ozdoby identické s těmi, které skláři podomácku vyráběli před více než sto lety. K původním vzorům, jejichž tvůrci vždy reagovali na prostředí, ve kterém žili, a na předměty, které viděli kolem sebe, přibyly i některé nové. Vedle klasických vánočních motivů hvězd a zvonečků se ve vzorníku Rautisu, který obsahuje téměř 20 tisíc typů vánočních ozdob, nalézají také motivy andělů, autíček, letadel, panenek a mnoho dalších.

Původní postup jejich výroby však zůstává zachován. V dílnách ponikelské manufaktury se stejně jako před více než sto lety vyrábí polotovary a vytváří vzory ozdob, které pak v chalupách v okolí z drátků a foukaných perel domácí dělníci montují. Hotové pak putují k českým i zahraničním zákazníkům.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky