Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Soutěž Karla Hubáčka pro rok 2020 právě začíná. Hledejte kvalitu i vy

24. 02. 2020

Hledat a nacházet architektonickou kvalitu. Takové je poselství Soutěže Karla Hubáčka, jejíž šestnáctý ročník právě odstartoval.  Smyslem soutěže je vyzdvihnout úspěšné nebo zajímavé stavby a šikovné žáky, studenty, projektanty, architekty, zkrátka talenty v oblasti stavitelství, architektury a řemesla z celého Libereckého kraje.

Záštitu nad soutěží převzali hejtman Martin Půta a krajská radní pro rezort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování Radka Loučková Kotasová. „V našem kraji vzniká velmi kvalitní architektura a výsledky této soutěže to rok co rok potvrzují. Vloni zvítězila jedinečná mateřská škola ve Vratislavicích nad Nisou od architektů Petra Stolína a Aleny Mičekové, která získala mimo jiné také Českou cenu za architekturu. Věřím, že i letos si odnese první cenu neméně zajímavá stavba,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Do soutěže se přihlašuje stále více staveb; naposledy jich bylo bezmála padesát. „V loňském roce se podařilo vzbudit o soutěž nebývalý zájem a shromáždit tak rekordní počet mimořádně hodnotných staveb a projektů. Bylo tak skutečně z čeho vybírat, odborná porota neměla lehkou práci. Přála bych si, abychom také letos byli v obdobné situaci,“ doplnila Radka Loučková Kotasová.

Porota, složená ze zástupců Libereckého kraje i všech dalších partnerů soutěže, udělí ceny ve čtyřech kategoriích. První a hlavní z nich je Cena Karla Hubáčka, udělená za nejzajímavější stavbu nebo úpravy veřejného prostoru a krajiny. Dalšími jsou Cena za inovaci udílená za výjimečné návrhy, Cena junior pro studenty, věnující se stavebnictví a architektuře a ocenění pro významnou osobnost v oboru stavebnictví. Na webu www.stavbaroku.lk se také uskuteční hlasování o cenu veřejnosti.

Závěrečný termín pro podávání přihlášek je 30. dubna, přičemž veškeré potřebné detaily se nalézají na webových stránkách. Přihlášené projekty se postupně objeví na webu i facebookovém profilu soutěže a v průběhu léta se představí také prostřednictvím putovní výstavy. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční 10. září.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324