Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tarif IDOL uznají všichni dopravci v kraji

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 02. 2020 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Ve všech spojích zajišťujících dopravní obslužnost na území kraje bude možné i v letošním roce používat jízdní doklady Integrovaného dopravního systému Libereckého kraje (IDOL). Dohodu s krajem podepsaly i České dráhy, a.s. Druhý dopravce provozující rychlíky na území kraje, ARRIVA vlaky s.r.o., již uzavřel akceptaci IDOL na podzim loňského roku.

„Jsem rád, že na dohodu o podmínkách integrace vlaků dálkové dopravy přistoupily i České dráhy. Cestující tak budou moci využívat služby tarifu IDOL bez komplikací,“ uvedl Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.  

Na základě dohody bude dopravce uznávat tarif IDOL na linkách R14A (úsek Stará Paka – Turnov – Liberec a zpět) a R14B (Liberec – Česká Lípa hl. n. a zpět).

„Jsme si vědomi toho, že uznávání jízdních dokladů IDOL může vést ke snížení tržeb dopravce. České dráhy proto souhlasily s uznáváním jízdních dokladů IDOL pouze za podmínky, že jim bude Liberecký kraj negativní ekonomické dopady kompenzovat. Potřebujeme však znát maximální výši, aby to nedopadlo jako státní kompenzace, které původně limit neměly,“ dodal Sviták.

Již v loňském roce se kraj dohodl na akceptaci jízdních dokladů IDOL dle platných smluvních podmínek se společností ARRIVA vlaky, která zajišťuje dálkovou dopravu pro ministerstvo dopravy na zbylých tratích v kraji. ARRIVA uznávání dokladů akceptuje bez nároku na úhradu propadu tržeb.

Ministerstvo dopravy již několik let plánuje zavedení jednotného tarifu pro celou zemi, a to od prosince letošního roku. „Termín ale závisí na tom, jak budou dopravci na jednotné jízdné reagovat svojí cenovou politikou. Pokud se ministerstvu dopravy nepodaří celorepublikový systém jízdného zavést, navrhne kraj státu své vlastní řešení. Tím by mohlo být uzavření dohod se všemi dopravci. Jednat o tom také budeme s novým ministrem dopravy Karlem Havlíčkem,“ dodal hejtman Martin Půta.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky