Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Za sběr vysloužilého elektrozařízení obdržel Liberecký kraj sto tisíc korun, podpoří jimi svoz odpadů v liberecké zoo

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 02. 2020 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Zpětnému odběru elektrozařízení se Liberecký kraj věnuje intenzivně a dlouhodobě, a to ve spolupráci s kolektivními systémy ASEKOL a ELEKTROWIN, které zajišťují zpětný odběr a využití elektrozařízení. I proto kraj obdržel na konci loňského roku ocenění v soutěži „Aktivní kraj a Aktivní obec“ za sběr vysloužilého elektroodpadu do červených kontejnerů. Tuto soutěž vyhlašuje kolektivní systém ASEKOL, který tyto kontejnery do obcí instaluje. Za první místo v jedné z kategorií obdržel kraj finanční dar v hodnotě 100 tisíc korun, který věnuje liberecké zoo na ekologizaci svozu odpadů v areálu liberecké zoo. S obcemi, městy i kraji již několik let v oblasti třídění a sběru úzce spolupracuje společnost ASEKOL, která soutěž každoročně pořádá.

„V našem kraji máme na odběr elektrozařízení více než 170 červených kontejnerů. Moc mě těší, že jejich počet a také využití rok od roku stoupá. Chci poděkovat všem, kteří k třídění odpadu přistupují odpovědně,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Cenu za Liberecký kraj převzal v listopadu loňského roku během slavnostního večera člen rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Jiří Löffelmann, „Jsem rád, že obyvatelé našeho regionu třídí daleko více vysloužilých spotřebičů. Ty pak nekončí na černých skládkách uprostřed přírody, ale poslouží jako zdroj surovin pro další využití,“ dodal radní Löffelmann.

Dle údajů kolektivních systémů ELEKTROWIN a ASEKOL se v Libereckém kraji sebralo v roce 2016 4.164 tun elektrozařízení, v roce 2017 2.614 tun a v roce 2018 to bylo 2.593 tun. Elektrozařízení mohou občané odevzdávat buď ve sběrných dvorech, nebo na určených místech zpětného odběru, a to zdarma.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky