Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Žáci českolipské zdravotnické školy se budou stěhovat do lepších prostor na učiliště v ulici Lužická a 28. října

07. 01. 2020

Od příštího školního roku se přesunou žáci Střední zdravotnické školy v Liberci na pracovišti Česká Lípa do vhodnějších prostor na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti (SOŠ a SOU) v ulici Lužická a 28. října. Dočasně nyní žáci oborů ošetřovatel a zdravotní sestra studují od září 2018 v budově českolipské obchodní akademie. Liberecký kraj navrhl přemístění na podzim loňského roku. Zvolil tak nejhospodárnější variantu.

„Chtěl bych ubezpečit rodiče, že se kromě místa, kde budou studovat jejich děti, nic jiného nezmění. Je to rozhodně varianta hospodárná s plným dodržením kvality výuky, se stejnými učiteli a stejným školním vzdělávacím programem, ale také s garancemi pro dokončení studia v té škole, ve které bylo studium zahájeno, tedy jednoznačně pod hlavičkou Střední zdravotnické školy Liberec a pod vedením paní ředitelky Jany Urbanové, která je zároveň garantem školy. Rodiče a žáci se tak o ztrátu prestiže a zkomplikování studia nemusí obávat,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Do úvahy přicházelo zpočátku i více variant, a to například zachovat školu v prostorách obchodní akademie či přemístit žáky do opuštěné budovy střední odborné školy v ul. Palackého. V průběhu roku 2019 kraj po diagnostice zjistil, že rozsáhlá budova ve jmenované ulici potřebuje rekonstrukci. Celý objekt je nestabilní, byla by nutná přestavba vnitřních prostor a zejména by muselo dojít k celkové opravě vodovodního a odpadového řádu, který je v havarijním stavu.

Úprava by vyžadovala velmi vysoké finanční náklady, a to zhruba 80 milionů korun. Budova s kapacitou 500 osob navíc potřebuje jen 150 až 180 studijních míst. „Takovou budovu by nešlo ekonomicky udržovat. Střední zdravotnická škola je dobře zformovaná a má všechny předpoklady pro to, aby mohla být stabilní, kvalitní a konkurenceschopnou střední školou. Chtěl bych požádat rodiče, žáky i pedagogy o pochopení,“ vysvětlil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307