Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

5G technologie pro rozvoj inovativních projektů: T-Mobile uzavřel partnerství s univerzitou v Liberci

Blanka Freiwilligová

odborný zaměstnanec oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 24. 02. 2022 15:08

Sdílet článek

Společnost T-Mobile a Technická univerzita v Liberci uzavřely 24. února 2022 memorandum o dlouhodobé spolupráci. TUL se tak stává již třetí českou univerzitou, na které T-Mobile implementuje své řešení privátní 5G Stand Alone sítě. Ta umožní studentům přístup k nejmodernějším technologiím a superrychlé síti a firmám pak poskytne prostor pro vývoj a implementaci řešení vedoucích k rychlejší digitalizaci českého průmyslu. 

Cílem uzavřené spolupráce je především systematická podpora inovačních projektů, výzkumu a vývoje a také zvyšování konkurenceschopnosti za využití moderních technologií. To vše právě na bázi privátní 5G kampusové sítě, která bude na TUL spuštěna už v polovině letošního roku a pokryje prostor univerzitního kampusu. 5G technologií pak bude vybavena i mobilní laboratoř TUL. 

Prvním projektem, který na TUL využije potenciál 5G SA sítě, je ANTETUL. Cílem tohoto mezioborového projektu je vývoj autonomního modulárního elektrického vozítka pro efektivní a bezpečnou dopravu nákladu a zařízení. V něm se spojují obory jako IoT, vysokorychlostní sběr dat ze senzorů, DataAnalysis, Machine Learning, V2X, Augmented Reality a Hololens. Možnosti 5G kampusové sítě postupně využijí i další projekty, které do teď byly limitovány parametry současných sítí. 

„Řešení od T-Mobile nám dává unikátní možnosti zkvalitnit náš výzkum, a především otestovat nové koncepty pro průmyslová řešení vyžadující rychlou a spolehlivou komunikaci mezi zařízeními s minimálními latencemi. Naši vývojáři se nyní často dostávají až na samou hranici možností WiFi sítě. Proto oceňujeme výhody a přidanou hodnotu sítě 5G kampusové sítě,“ říká prof. Miroslav Černík, ředitel Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL. 

„Jsme rádi, že můžeme naši spolupráci s univerzitami rozšířit i do kampusu Technické univerzity v Liberci, a dále tak podporovat rozvoj výzkumného a experimentálního prostředí. S privátními mobilními sítěmi se otevírají nové příležitosti, umožňují studentům, vědcům ale i zájemcům z řad zejména malých a středních firem zkoušet nová inovativní řešení a snadněji zavádět prvky digitalizace, která je pro udržení konkurenceschopnosti nezbytná,“ doplňuje Luboš Lukasík, ředitel divize pro firemní zákazníky a státní správu společnost T-Mobile Czech Republic. 

Liberecký kraj dlouhodobě podporuje Technickou univerzitu v Liberci a máme radost z každé další nové spolupráce, která s jejím přičiněním a na území našeho regionu vznikne,“ doplnil Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova, který se podpisu memoradna rovněž zúčastnil. 

T-Mobile se dlouhodobě specializuje na kampusové sítě pro univerzity a průmysl a v loňském roce do nich investoval desítky milionů korun. První 5G kampusová síť (v Non-Stand Alone módu) vznikla v roce 2020 na VŠB-TUO v Ostravě. V loňském roce pak byla nejmodernější 5G kampusová Stand Alone sít spuštěna v rámci CIIRC při ČVUT a započala stavba pokrývající univerzitní kampus České zemědělské univerzity v Praze.

TZ T-Mobile a TUL

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky