Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zdravotně postižení lidé najdou v kraji celou řadu přívětivých míst a služeb

Blanka Freiwilligová

odborný zaměstnanec oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 05. 11. 2021 12:02

Sdílet článek

Liberecký kraj intenzivně pracuje na zlepšování podmínek k životu pro osoby se zdravotním postižením. V rámci toho se snaží jim nabízet či zajišťovat různé potřebné služby, zpřístupňovat místo a prostory a podobně.

V lednu 2021 vstoupila v platnost novela Krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením (dále jen KPVP) pro období 2021–2024. V průběhu září a října byl proveden monitoring za období leden–srpen 2021, při kterém se zhodnotilo, kde a jak služby fungují.

KPVP zahrnuje oblasti jako sociální věci, zdravotnictví a sociální péči, školství a vzdělávání, zpřístupňování staveb, dopravu a informace, kulturu, volnočasové aktivity, zaměstnanost a osvětovou činnost.

Z monitoringu vyplynulo, že na další období můžeme dané oblasti a témata ponechat ve stejném znění, přičemž v dalších letech je určitě možné aktuálně doplňovat nebo naopak vynechat témata, jejichž obsah by neodpovídal potřebám organizací handicapovaných osob v našem kraji.

V letech 2020 - 2021 se povedlo zřídit několik nových služeb souvisejících s realizací KPVP. Projekt Euroklíč, tj. instalace Eurozámků a distribuce Euroklíčů k zajištění dostupnosti čistých bezbariérových toalet proběhl za podpory Libereckého kraje v roce 2020, rok 2021 zatím není ze strany NRZP ČR vyřešený. V roce 2020 byly díky dotaci Libereckého kraje nově osazeny 2 objekty: bylo instalováno 6 Eurozámků v Krajské vědecké knihovně v Liberci, p. o.; 1 Eurozámek ve Skiareálu Špindlerův Mlýn - parkoviště na Horních Mísečkách u lanové dráhy, vyrobeno bylo též 35 Euroklíčů, které jsou distribuovány žadatelům ze strany osob se zdravotním postižením, případně maminek s malými dětmi.

Odbor sociálních věcí Libereckého kraje ve spolupráci se softwarovou firmou DERS vytvořil elektronický Katalog sociálních služeb a mobilní aplikaci Sociální služby LK. Obě služby byly spuštěny v prosinci 2019. Katalog má využití zejména jako nástroj pro poskytování kvalitního základního sociálního poradenství potenciálním uživatelům služeb.

V dubnu 2021 se krajský úřad již po šesté zapojil do národní kampaně Česko svítí modře, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o problematice poruch autistického spektra (zkráceně PAS). Budova úřadu byla na 1 noc nasvícena na modro, byla vydána tisková zpráva a do kampaně se zapojily naše příspěvkové organizace.

V roce 2021 odbor školství, mládeže a tělovýchovy vypsal dotační program „Podpora kompenzačních pomůcek pro žáky s podpůrnými opatřeními“, kde bylo celkem k dispozici 300.000 Kč, podpora cílila na konkrétní žáky, školám byla rozdělena částka 291.402 Kč.

Odborem zdravotnictví byly realizovány dotační programy Podpora ozdravných a rekondičních pobytů pro zdravotně/tělesně postižené občany, Podpora preventivních a léčebných projektů, Podpora osob se zdravotním postižením.

Zvlášť zajímavé informace jsme získali od ředitelů krajských příspěvkových organizací v gesci odboru kultury.

Krajská vědecká knihovna v Liberci, p. o.

  • Je plně bezbariérová pro osoby s pohybovým handicapem, pro vozíčkáře, matky  

s kočárky atp. Vnitřní prostory jsou přizpůsobeny, regály volně průjezdné pro vozíky, je možno se dostat neomezeně na vozíku i do sálů, učebny, do všech prostor. Veškerý nábytek je také uzpůsoben potřebám osob na invalidním vozíku.

  • Ve vstupní hale, v půjčovnách i ve výtazích jsou návodné orientační systémy, které pomáhají v orientaci všem skupinám uživatelů. Budova je vybavena popisky u všech dveří v Braillově písmu, nově rekonstruovaný výtah má zvukové hlášení v každém patře.
  • Pro sluchově postižené jsou vystavena instruktážní videa.
  • Knihovna se dlouhodobě věnuje projektům pro nevidomé a neslyšící, vydává zvuková CD v projektu „Děti čtou nevidomým dětem“ a převody textu do podoby videa, tzv. Znakokniha – pro neslyšící. Za činnost věnovanou neslyšícím získala knihovna v roce 2021 Certifikát „Knihovna handicap friendly“, který uděluje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
  • Knihovna pořádá exkurze pro neslyšící, přednášky i školení tlumočená do znakového jazyka. K dispozici je i počítač se Skype – napojený na tlumočníka do ZJ.
  • Do knihovny zvou handicapované děti – z Jedličkova ústavu, ze školy v Orlí ulici aj.
  • Osobám se zrakovým handicapem nabízejí výpůjčky zvukových knih v Hudební knihovně.
  • K dispozici je elektronická lupa a půjčují také dioptrické brýle na čtení.
  • Několik zaměstnanců knihovny ovládá znakový jazyk.
  • V knihovně probíhá kurz znakového jazyka pro širokou veřejnost, kterého se účastní i někteří zaměstnanci knihovny.
  • Knihovna pořádá přednášky a besedy se zdravotní tematikou pro širokou veřejnost.
  • Od roku 2016 nabízí rozvoz knih seniorům a imobilním občanům.
  • Knihovna plánuje další programy pro handicapované – vydání páté „Znakoknihy“, natočení již 19. zvukové nahrávky pro nevidomé děti, přednášky atd.
  • Pro seniory je připravena Virtuální univerzita třetího věku (běží již několik let), stejně jako kurzy počítačové gramotnosti, pokračovat bude i kurz trénování paměti atd.

Muzeum Českého ráje v Turnově, p. o.

  • Expozice a výstavy jsou bezbariérové, s výjimkou 2. podlaží Kamenářského domu a Dlaskova statku.
  • V krátkodobém výhledu muzeum připravuje realizaci zvukového průvodce.
  • Edukační programy jsou realizovány lektory vždy s ohledem na konkrétní zdravotní postižení jednotlivce či skupiny návštěvníků. Všechny edukační programy jsou určené i pro seniory v plném rozsahu.
  • V roce 2021 jsou realizovány animace a řemeslné dílny k výstavě Na poslední cestě, řemeslné dílny na Dlaskově statku, Den s mineralogem, Lezecké čtvrtky a v rámci stálých expozic zábavně-vzdělávací projekt Cesta kamene.

Oblastní galerie Liberec, p. o.

  • Budova galerie je přístupná všem handicapovaným občanům bez bariér.
  • Všechny edukační programy jsou koncipovány tak, aby je mohly navštívit skupiny handicapovaných žáků (spolupráce s Jedličkovým ústavem v Liberci, p. o.).
  • V koncepci edukačních i volnočasových programů je edukátorkou zohledněn výklad, pohyb ve výstavě, výtvarná aktivita v bezbariérovém ateliéru Kotelna.
  • Pro skupinu seniorů je v plánu samostatný workshop.
  • Komora edukátorů Rady galerií ČR pracuje s manuálem Práce s návštěvníky se specifickými potřebami v muzeích umění.

Severočeské muzeum v Liberci, p. o.

  • Je instalována Bezbariérová rampa k vedlejšímu vchodu do muzea, 2 výtahy, rampa ve velkém výstavním sále, která zajišťuje bezbariérový přístup na výstavu a zároveň k recepci.
  • Probíhají workshopy k výstavám a expozicím, jednorázové prohlídky pro osoby
    s postižením zraku a sluchu.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, p. o.

  • Bezbariérové zpřístupnění zahrady u pobočky archeologického muzea Českolipska - Šatlava v České Lípě.
  • Bezbariérové zpřístupnění 1. NP se stálými expozicemi na pobočce Vísecká rychta a venkovního přístřešku s expozicí "Práce na poli".
  • Muzeum realizuje akce pro seniory v rámci spolupráce s Vlastivědným spolkem Českolipska - přednášky muzejních pracovníků. Připravuje 6 programů ročně.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky