Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zlatá popelnice 2020 zná vítěze. Nejlépe třídí v Podkrkonoší a v Troskovicích

Blanka Freiwilligová

odborný zaměstnanec oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 21. 09. 2021 15:10

Sdílet článek

Nejlépe třídí odpady lidé žijící v Troskovicích, v Jablonci nad Jizerou a v Rokytnici nad Jizerou. Vyplývá to z výsledků 16. ročníku soutěže Zlatá popelnice, jejímiž vyhlašovateli jsou Liberecký kraj a Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s.  V rámci vyhlášení výsledků soutěže Zlatá popelnice proběhlo i vyhlášení výsledků soutěží kolektivních systémů ASEKOL a.s. (soutěž ve sběru drobného elektra) a ELEKTROWIN a.s. (soutěž ve zpětném odběru elektrozařízení).  
 
Soutěž Zlatá popelnice je určená obcím v Libereckém kraji, které soutěží v množství vytříděného odpadu. Jejím cílem je motivovat obce ke zvýšení množství vytříděných odpadů z domácností. 
„Soutěž má motivační i informační charakter. Každý rok vytřídíme v Libereckém kraji více odpadu, přesto bych rád vyzval spoluobčany, aby setrvali ve svém úsilí. Cíle dané odpadovým zákonem jsou ještě daleko,“ uvedl Václav Židek, radní pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje. 
 
Výsledky třídění odpadů v Libereckém kraji
V roce 2020 vytřídil v průměru každý obyvatel Libereckého kraje 22,3 kilogramů vytříděného papíru, 12,4 kilogramů plastů, 15,7 kilogramů skla, 22,7 kilogramů kovů a půl kilogramu nápojových kartonů. „To je tedy celkem 73,6 kilogramu vytříděného odpadu, což je o téměř 7 kilogramů více než činí průměr ČR. Tento výsledek řadí Liberecký kraj na 6. příčku v pomyslném pořadí krajů,“ informovala Martina Filipová, ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM, a.s.
Přestože se v soutěži na předních příčkách neumístila krajská metropole, je patrné, že třídění odpadů není lhostejné ani obyvatelům Liberce. Každému Liberečanovi se loni podařilo v průměru vytřídit téměř 50 kilogramů papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Celkově tak bylo v roce 2020 v Liberci vytříděno a předáno k dalšímu zpracování více než 5 200 tun využitelných složek odpadů. K tomu připadlo ještě téměř 5 tisíc tun kovů. 
Aktuálně mají v Libereckém kraji obyvatelé k dispozici více než 14 000 barevných nádob na tříděný odpad umístěných na veřejně přístupných místech. Jedno průměrné, veřejně přístupné, kontejnerové hnízdo v kraji slouží v současnosti pro 108 obyvatel. Přitom ještě před dvěma lety to bylo 135 obyvatel, kteří se o průměrné sběrné hnízdo dělili.  
 
Pravidla soutěže
Do soutěže jsou zařazeny všechny obce v kraji, které mají uzavřenou smlouvu o zajištění zpětného odběru a využití odpadů z obalů se společností EKO-KOM, a.s. – aktuálně je to 214 měst a obcí. Každý ročník je automaticky zahájen prvním dnem kalendářního roku a probíhá po celých 12 měsíců. Vzhledem k odlišnostem ve fungování odpadových systémů v obcích a městech, soutěží obce již druhým rokem ve třech kategoriích rozdělených podle počtu obyvatel. „Hlavním kritériem pro hodnocení bylo množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Zohledněny byly navíc i hustota sběrné sítě nebo sběr kovových odpadů,“ nastínil způsob hodnocení Tomáš Bukáček, regionální manažer EKO-KOM, a.s. 
Finanční odměnu od kraje získávají první tři v každé kategorii. „Všichni finalisté obdrží originální poháry, které vzešly z autorské soutěže na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Tyto poháry věnoval do soutěže Liberecký kraj,“ připomněl radní Václav Židek.
První kategorií jsou obce do 500 obyvatel (celkem 5 finalistů), druhou kategorií jsou obce od 501 do 2000 obyvatel (celkem 5 finalistů) a třetí kategorií jsou obce nad 2000 obyvatel (celkem 5 finalistů). Zvláštní kategorií je ocenění za přínosný počin na poli odpadového hospodářství, za který je oceněna vždy jedna obec z každého okresu. 
 
VÝSLEDKY SOUTĚŽE ZLATÁ POPELNICE 2020
OBCE DO 500 OBYVATEL
1. místo                    Obec Troskovice 30 000,- Kč
2. místo                    Obec Vítkovice 20 000,- Kč
3. místo                    Obec Albrechtice v Jizerských horách        10 000,- Kč
4. místo                    Obec Tuhaň                                                    věcná odměna
5. místo                    Obec Bedřichov                                  věcná odměna
OBCE OD 501 DO 2000 OBYVATEL
1. místo                    Město Jablonec nad Jizerou                              30 000,- Kč    
2. místo                    Obec Kořenov                                              20 000,- Kč
3. místo                    Obec Malá Skála                                                10 000,- Kč
4. místo                    Město Harrachov                                                věcná odměna
5. místo                    Obec Josefův Důl                                                věcná odměna
OBCE NAD 2000 OBYVATEL
1. místo                    Město Rokytnice nad Jizerou                            30 000,- Kč
2. místo                    Město Doksy                                                      20 000,- Kč
3. místo                    Město Jilemnice                                      10 000,- Kč
4. místo                    Město Lomnice nad Popelkou                          věcná odměna
5. místo                    Město Semily                              věcná odměna
PŘÍNOSNÝ POČIN NA POLI ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Okres Česká Lípa          Obec Chotovice 10 000,- Kč
Okres Jablonec nad Nisou  Obec Pulečný 10 000,-Kč
Okres Liberec              Obec Vlastibořice 10 000,-Kč
Okres Semily                Obec Roprachtice 10 000,- Kč
 
 
ASEKOL a ELEKTROWIN
 
V rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Zlatá popelnice své ceny udělují již tradičně také kolektivní systémy ASEKOL a.s. a ELEKTROWIN a.s. 
 
Kolektivní systém ASEKOL a.s. v soutěži ve sběru drobného elektra ocenil své vítěze ve třech kategoriích.  V kategorii 2 000 až 10 000 obyvatel bralo prvenství Město Jilemnice, v kategorii nad 10 000 obyvatel uspělo Město Turnov a Skokanem roku se stalo Město Český Dub.
 
V soutěži ve zpětném odběru elektrozařízení, kterou vyhlašuje kolektivní systém ELEKTROWIN a.s., byla hodnocena maximální celková výtěžnost na obyvatele ve dvou kategoriích. V obcích do 4 000 obyvatel bylo nejlepší Město Dubá, v obcích nad 4 000 obyvatel zvítězilo Město Doksy. 
 
VÝSLEDKY SOUTĚŽE KOLEKTIVNÍHO SYSTÉMU ASEKOL a.s.
SKOKAN ROKU Město Český Dub 7 000,- Kč
KATEGORIE 2 000 - 10 000 OBYVATEL Město Jilemnice 10 000,- Kč
KATEGORIE NAD 10 000 OBYVATEL Město Turnov 15 000,- Kč
 
VÝSLEDKY SOUTĚŽE KOLEKTIVNÍHO SYSTÉMU ELEKTROWIN a.s.
KATEGORIE DO 4 000 OBYVATEL Město Dubá 20 000,- Kč
KATEGORIE NAD 4 000 OBYVATEL Město Doksy 20 000,- Kč

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky