Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Byli diváckým trhákem. Teď Clam-Gallasové z galerie mizí

25. 02. 2020

Posledních několik dnů má před sebou úspěšná výstava Spravedlnost bez bázně: Gallasové a Clam-Gallasové v Čechách, jež je k vidění v Oblastní galerii v Liberci. Od začátku výstav v prosinci loňského roku do dnešního dne si výstavu prohlédlo již přes devět tisíc návštěvníků a výstava se tak daří k nejúspěšnějším v historii galerie.

Výstava, která vznikla ve spolupráci Oblastní galerie Liberec s Národním památkovým ústavem, katedrou historie Technické univerzity v Liberci a Ústavem dějin umění, přibližuje působení šlechtických rodů Gallasů a Clam-Gallasů v severních Čechách. „K vidění je 258 předmětů uměleckého řemesla a výtvarného umění. Samozřejmě se jedná o vybavení rodinných zámků, ale návštěvnicky velmi atraktivní jsou také historická vyobrazení Jizerských hor nebo slavná hejnická Madona,“  uvedl hlavní kurátor Vladimír Trégl.

Velkému zájmu se těší komentované prohlídky, na které přijde až 100 návštěvníků. „Konají se v obvyklých termínech ve čtvrtek a v neděli,“ připomíná kurátorka výstavy Anna Habánová z Oblastní galerie Liberec. Úplně poslední komentované prohlídky s kurátorem Tréglem se budou konat ve čtvrtek 27. února v 10.30 a v 17.00.

Výstava zaznamenala velký ohlas také v sousední Horní Lužici. Na komentovanou prohlídku v němčině přijelo na osmdesát Němců převážně ze Žitavy a okolí. O výstavě dokonce informovala saská média.

Výstava je veřejnosti přístupná do neděle 1. března. Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně od 10 do 17 hodin, ve čtvrtky do 19 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí vstup zdarma.

 

TZ: Oblastní galerie Liberec

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324