Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Další ročník soutěže Vesnice roku právě odstartoval. Přihlaste svou obec i vy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 03. 2020 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Prysk, Kruh, Tatobity či Svojkov. Co spojuje tyto obce? Vítězství v krajských kolech soutěže Vesnice roku. Pokud chcete, aby se i vaše obec zařadila po bok výše jmenovaných, přihlaste ji do letošního, již šestadvacátého ročníku. Termín pro zasílání nominací je do 30. dubna.

„Soutěž je skvělou příležitostí pro prezentaci společenského, kulturního i sportovního života, místních tradic a v neposlední řadě plánovaných i uskutečněných projektů. Zúčastnit se mohou obce, města i městyse vesnického charakteru s maximálně sedmi a půl tisíci obyvateli, které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu,“ uvedl Jiří Löffelmann, radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Všechny přihlášené obce nejprve hodnotí komise v krajském kole. Bude je posuzovat z hlediska toho, jaký se v nich vede společenský život, kterým aktivitám a činnostem se jejich obyvatelé věnují či jak se v obcích daří podnikatelům. Dbát se bude ale i na to, jak to v obcích vypadá, zda mají upravenou zeleň, jaké služby v nich lidé mohou využít, v jakém stavu jsou inženýrské sítě či jaké plány mají obce dále do budoucna. Nechybí hodnocení péče o krajinu a posuzování připravovaných záměrů a informačních technologií obce; v těchto kategoriích mohou obce získat Modrou, Bílou, Zelenou a Oranžovou stuhu.

Vítěz krajské části, který získá Zlatou stuhu, postoupí do celostátního kola. Každý kraj tedy reprezentuje jedna obec. V rámci celé republiky se následně vyhlásí první tři místa. Celostátní kolo se uskuteční v první zářijový týden a vítěze a nositele titulu Vesnice roku 2020 vyhlásí zástupci organizátorů soutěže 13. září 2020 na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Pokud se někdo chce zúčastnit, ale není si jist postupem, dostane se mu pomoci. „I letos jsou pro zájemce připraveny semináře, na kterých se zástupci obcí dozvědí, jak na to,“ doplňuje Löffelmann. Uskuteční se 7. dubna v obci Lipová na Děčínsku, jež je vítězem loňského celostátního kola a 9. dubna, v obci Pustá Kamenice ve svitavském okrese.

Bližší informace o seminářích i soutěži poskytne Miroslava Tichá z ministerstva pro místní rozvoj. Kontaktní telefonní čísla jsou 234 154 189 a 731 628 447, e-mailová adresa zní Miroslava.Ticha@mmr.cz. Webové stránky soutěže jsou na adrese www.vesniceroku.cz. Přihlášky je třeba doručit do 30. dubna 2020 na podatelně ministerstva pro místní rozvoj. Podmínky a elektronický formulář přihlášky jsou na webu.

Vyhlašovatelem soutěže je Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Partnerem je již třetím rokem společnost Škoda Auto. Vítěz soutěže získá na dvouletou zápůjčku plug-in hybrid Škoda Superb iV a výherce kategorie Inovativní obec na rok elektromobil Škoda Citigo-e iV. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky