Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Gloria musaealis: o ceny se ucházejí liberecká výstava Mystika hygieny i turnovská expozice o horolezectví

03. 03. 2020

Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku, Muzejní počin roku. Takové jsou kategorie národní soutěže muzeí Gloria musaealis, kterou vyhlašují Ministerstvo kultury, Asociace muzeí a galerií České republiky a Český výbor ICOM neboli International Council of Museums. Do letošního, osmnáctého ročníku, se přihlásily se svými počiny Oblastní galerie v Liberci a Muzeum Českého ráje v Turnově.

Kategorie Muzejní výstava roku se účastní i Oblastní galerie v Liberci se svou výstavou Mystika hygieny. Ta přibližovala roli těla, zdraví a hygieny v tvorbě současných umělců. „Návštěvníci si určitě vzpomenou na zvlněnou podlahu Juraje Gábora, která zcela změnila výstavní prostor,“ připomněl výstavu ředitel galerie Jan Randáček. Diváci tak byli vtaženi na dobrodružnou cestu po zvlněné dřevěné platformě, která byla současně artefaktem a nosnou konstrukcí pro další díla.

V kategorii Muzejní počin roku soutěží Muzeum Českého ráje v Turnově se svou novou stálou expozicí věnovanou regionálnímu horolezectví. Dělí se do tří základních částí. V úvodu je představen fenomén horolezectví jako takový, v další části návštěvníci zjistí, že existuje spousta stylů a způsobů, jak ve skalách dosáhnout svých cílů. Třetí část tvoří jádro celé expozice, věnující se více než stoletému vývoji horolezectví v Českém ráji, a lezcům, kteří se odtud postupně dostávali i do nejvyšších hor ve světě.

„Turnovské muzeum projekt řešilo se saským partnerem – městem Bad Schandau. Vzdáleně podobné projekty najdeme sice v Mnichově, Bernu nebo v rakouském Spital am Pyhrn. všechny se však věnují vysokohorskému horolezectví – alpinismu. Expozice pískovcového lezení v Muzeu Českého ráje je tedy v tomto ohledu skutečně jedinečná,“ dodala Vladimíra Jakouběová, ředitelka muzea.

Cílem celé soutěže je zvýšit prestiž muzejních institucí, ukázat jejich snahu o zachování významné části národního kulturního dědictví pro současné i příští generace. Je také snahou o větší medializaci těchto institucí.

„Obě naše krajské příspěvkové organizace připravují vynikající výstavy, vydávají publikace a přicházejí s řadou námětů, jak zaujmout návštěvníky. Věřím, že mají šanci v soutěži uspět,“ uzavřela Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

 

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324