Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hendikepované občany sveze po kraji i za jeho hranice bezbariérový autobus 

26. 02. 2020

Společnost ČSAD Liberec disponuje nově zakoupeným vozidlem pro hendikepované občany. Autobus VDL Futura FHD2-129/410 za zhruba 2,6 milionu korun je bezbariérový a přinese významný komfort pro tělesně postižené cestující. Vůz bude jezdit po Libereckém kraji i za jeho hranice na základě poptávky klientů. 

„Na začátku letošního února jsme se významně podíleli na obnově vozového parku společnosti ČSAD Liberec nákupem 17 nových vozidel značky Iveco Crossway. Nesmíme však zapomínat ani na hendikepované občany, pro které je velice obtížné nastupovat do řadových vozů. Jsem proto rád za nákup bezbariérově přístupného autobusu, jenž nabídne těmto lidem dostatečný komfort,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Autobus, který pořídila společnost ČSAD Liberec, sice není nový, nicméně splňuje moderní požadavky. Nyní má najeto zhruba 420 tisíc kilometrů, byl vyroben v roce 2013 a společnost ho zakoupila od německého dodavatele za zhruba 100.000 eur (cca 2,6 milionu korun).

Vozidlo má kapacitu 48 sedadel pro cestující a také pro jednoho průvodce. Měří 12,875 metru na délku, 3,665 metru na výšku a jeho šířka činí 2,547 metru. Objem motoru je 12.900 cm3 s výkonem 300 kW (tj. 410 koní). V autobusu je v úrovni podlahy bezbariérové WC, součástí je také komfortně vybavená kuchyňka s kávovarem a ohřevem vody.

„Po demontáži čtrnácti řad dvojsedadel je možno přepravit v autobusu až patnáct vozíků, dvacet sedících cestujících a jednoho průvodce. Navíc je vozidlo vybaveno speciální portálovou hrazdou, která umožní bezpečně přenést hendikepované cestující na všechna sedadla v autobuse. Velice mě to těší, protože je naší prioritou, aby cesty po kraji byly co nejpohodlnější a nejbezpečnější i pro imobilní občany,“ dodal Pavel Svoboda, náměstek pro resort sociálních věcí.

Autobus zatím nemá stanovený přesný jízdní řád a jeho cesty se budou řídit aktuální a konkrétní poptávkou od organizací věnujících se osobám s tělesným postižením. Liberecký kraj i společnost ČSAD Liberec budou možnosti, jak co nejlépe bezbariérový autobus využít, probírat na společných jednáních.

 

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307