Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Konference v Krajské vědecké knihovně zmapuje svět dětí a poezie

Jan Mikulička

  • 05. 03. 2020 00:00

Sdílet článek

Dá se poezií sdělit nesdělitelné? Čtou dnešní středoškoláci poezii? Jak je na tom lyrika v čítankách pro žáky prvních stupňů základních škol? Jaká jsou nová autorská jména v poezii pro děti? Odpovědi na tyto — a mnohé další — otázky se pokusí nalézt 18. ročník dvoudenní odborné konference Současnost literatury pro děti a mládež v Krajské vědecké knihovně v Liberci, která se koná 18. a 19. března. Pro letošní hlavní název Jestlipak víte, kdo je lyrik? Aneb O poezii pro menší i větší si pořadatelé konference vypůjčil lehce pozměněný citát ze sbírky veršů Ivana Blatného.


„Často slyším, že děti nečtou. Projevuje se to pak v malé slovní zásobě, schopnosti se dobře vyjadřovat, a tak dále. Básničky a říkadla bývají tím prvním, co svým dětem říkáme, co je učíme. Odborníci se budou v Krajské vědecké knihovně zabývat právě poezií pro děti a hledat cesty, jak ji přiblížit dětem,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V první den konference budou o otázkách dětského čtenářství a roli poezie v něm rokovat odborníci z mnoha českých a moravských vysokých škol. Následující den bude patřit workshopům, které poezii přiblíží více prakticky. Hravé vstupy do poezie v literární výchově představí ve svém semináři Ondřej Hník, Jan Svoboda pohovoří na téma Vztah jako základ porozumění. Den ukončí tvůrčí dílna básníka Robina Krále, autora veršů a písňových textů pro děti a dospělé, ve které představí svou novější původní i překladatelskou tvorbu a promluví o vztahu k tradičním básnickým formám.

Konference je určena odborníkům — pedagogům, knihovníkům a studentům; vítáni jsou však všichni příznivci literatury pro děti a mládež. Zúčastnit se mohou i doprovodného programu, kterým bude představení „Čechy leží u moře“ v Naivním divadle. Inscenace je založena na verších českého básníka Radka Malého, který bude jedním z přednášejících.

„Poezie pro děti nás provází od nejútlejšího věku a hraje tak v našich životech velkou roli, i když na ni v pozdějším věku tak trochu zapomínáme. Věřím, že z letošního ročníku konference si účastníci odnesou zajímavé poznatky pro svou knihovnickou či pedagogickou praxi,“ říká Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny.

Na přípravě konference se kromě Krajské vědecké knihovny v Liberci podílí také Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a Přírodovědně-humanitní a pedagogická fakulta Technické univerzity v Liberci. Více informací je na webových  stránkách této akce www.kvkli.cz/konference2020.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky