Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj otevřel již páté Centrum odborného vzdělávání. Žáci ve Vysokém nad Jizerou se uplatní v automobilovém průmyslu

18. 04. 2019

V projektu výstavby Center odborného vzdělávání (COV) je kraj za svou polovinou. Páté z celkových osmi plánovaných COV za téměř 594 milionů korun dnes krajští radní otevřeli na Integrované střední škole ve Vysokém nad Jizerou. Celkové výdaje na výstavbu a vybavení COV automobilového průmyslu jsou včetně evropských a státních dotací 48.746.021 korun. Liberecký kraj vynaloží na všech osm projektů COV ze svého rozpočtu částku 110.833.812 korun.

„Ve výstavbě COV jsme již za polovinou. Konkurence v žádosti o evropskou dotaci je veliká a jsem rád, že bezmála 600 milionů korun vynaložených na tento unikátní projekt umožní vychovat skvělé pracovníky pro průmyslové firmy nejen v našem kraji. Ve Vysokém nad Jizerou se budou žáci vzdělávat pro automobilový průmysl. Troufám si říct, že se automobilky v pracovních nabídkách pro absolventy budou jen předhánět,“ uvedl hejtman Martin Půta.

COV ve Vysokém nad Jizerou nabídne žákům zcela nové zázemí. V areálu školy vznikla jednopodlažní hala, ve které jsou moderní dílenské prostory. „Žáci se budou vzdělávat ve čtyřech specializovaných dílnách, budou mít k dispozici komfortní šatny a sociální zázemí. Nechybí nejmodernější technologie, jako jsou diagnostická zařízení či výukové panely. Myslím si, že žáci budou mít pro praktický výcvik ideální podmínky. O jejich uplatnění na trhu práce nemám obavy,“ dodal Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Odborné učebny budou žáci využívat v rámci učebního oboru Mechanik opravář motorových vozidel se zaměřením na osobní automobily, nákladní automobily i motocykly, Opravář lesnických strojů či Autotronik.

„Projekt COV ve Vysokém nad Jizerou vyšel na 48.746.021 korun. Z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu očekáváme příspěvek více jak 42 milionů,“ vysvětlila Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Podíl Libereckého kraje dosahuje částky 6.284.581 korun. „Je to nejméně ze všech osmi plánovaných projektů COV. Zároveň celkové investice nepřesahují 50 milionů korun. Ve Vysokém nad Jizerou to však určitě není na úkor kvality. Žáci mají k dispozici nejmodernější učebny a budou se učit novým věcem na zcela unikátních přístrojích,“ řekl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Kraj letos v lednu dokončil COV ve Frýdlantu, v březnu se nových prostor dočkali žáci na liberecké průmyslovce, na začátku dubna pak byla slavnostně otevřena obě českolipská COV. Na konci dubna se slavnostně otevře COV v Turnově. COV uměleckoprůmyslové na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově plánuje kraj dokončit na konci letošního léta. Z důvodu částečné havárie se zpozdí projekt COV řemesel na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou. Pokud sanační práce půjdou dle plánu a záhy na ně naváže výstavba objektu, mohli by se zde žáci učit v moderních podmínkách od září příštího roku.

„Z krajského rozpočtu šlo do COV více jak 110 milionů korun. Všech osm projektů vyjde na bezmála 594 milionů korun. Jsme sice již za polovinou, ale ještě nám zbývá dokončit tři školy, takže částka se může navýšit,“ uzavřela Jitka Volfová, statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.

Přehled pořízeného vybavení pro ISŠ Vysoké nad Jizerou:

  • dílenské vybavení: 5.558.874 korun
    • vybavení 4 nových dílen a dílny lesnické techniky: pracovní stoly s kontejnery, dílenské vozíky, odsávání výfukových plynů, nářadí a přípravky, dílenské skříně, jednosloupový zvedák, mycí box, brusky, vrtačky, dvousloupový zvedák, svěráky, podtlaková pumpa, čtyřsloupový zvedák pro měření geometrie s přízdvihem, vzduchové utahováky, momentové klíče, montážní páky, vzduchové dělo, přístroj pro obrábění brzdových kotoučů s příslušenstvím apod.
  • diagnostické zařízení: 6.906.901 korun
    • vybavení 4 nových dílen a dílny traktorů: válcová zkušebna výkonu s příslušenstvím, chladící ventilátor, infraanalyzátor, opacimetr, měřící a diagnostická technika, boroskop, přístroj na zkoušení vstřikování benzínových motorů, tester elektronických systémů, kamerový přístroj pro měření geometrie s příslušenstvím, stroj pro diagnostiku vibrací a vyvažování kol s příslušenstvím, válcová zkušebna brzd, stolice na diagnostiku vstřikovačů, diagnostický přístroj na traktory a nákladní automobily
  • dílenské vybavení pro jednostopá vozidla: 767.104 korun
    • vybavení dílny pro motorky: tester funkce motocyklových tlumičů, sada nářadí pro servis motocyklových tlumičů, vakuová plnička oleje, tester tuhosti pružin
  • agrotechnika: 240.669 korun
    • čelní nakladač traktoru s příslušenstvím pro traktory Zetor řady 7245 – čelní nakladač, lopata, paletizační vidle, lopata krokodýl
  • IT vybavení: 302.258 korun
    • dodávka IT vybavení pro nově vybudované dílny, dílnu traktory a novou učebnu: notebooky, interaktivní tabule, prezentační software, projektor, přídavné reproduktory, PC pedagoga, TV
  • nábytek: 236.109 korun
    • dodávka nábytku do nově vybudovaných prostor: nástěnné tabule, vybavení buňky mistra (psací stoly, křesla, skříně), lavice a židle pro žáky, apod.
  • zahradní technika: 149.520 korun
    • motorové pily a profesionální křovinořezy
  • lesnická technika: 838.530 korun
    • vyvážecí vlek s příslušenstvím, naviják k traktoru Zetor 7245, řetězy a úvazky na manipulaci s kládami
  • výukové panely: 1.869.796 korun
    • dodávka výukových panelů do nově vybudované učebny: panel pro výuku diagnostiky elektronických systémů automobilů „Centrální diagnostika BSI“, panel pro výuku diagnostiky elektronických systémů automobilů „Řízení motoru“, Elektrotechnický měřící panel, pokročilý modul diagnostiky, zařízení pro čtení a zápis pamětí, panel pro výuku diagnostiky elektronických systémů automobilů „COMMON RAIL“

cov

logo

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307