Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj je plný jedinečných vzpomínek pamětníků

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 02. 2020 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Paměť národa díky podpoře Libereckého kraje uskutečnila v roce 2019 projekt „Pocta pamětníkům totalit 20. století z Libereckého kraje“. V rámci projektu zaznamenali dokumentaristé do sbírky Paměť národa osudy více jak dvou desítek pamětníků, kteří v kraji žijí nebo se svým životem k němu vztahují. Natáčení bylo propojeno i s kampaní NEZAPOMEŇME v Semilech, díky které vznikl ze vzpomínek semilských pamětníků dokumentární film.

Bez vzpomínek pamětníků by naše historie byla neúplná. Poslouchejme je a učme se od nich. Hodí se nám to nejen nyní, ale usnadní nám to i život v budoucnosti. Chtěl bych poděkovat Paměti národa, že nezapomínají a dělají velký kus práce pro naši společnost,“ uvádí hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Díky Libereckému kraji i městu Semily známe zase o desítky více inspirujících životních příběhů. „Jsme velmi rádi, že jsme projektem otevřeli s Libereckým krajem a s městem Semily spolupráci při zaznamenávání vzpomínek starších generací,“ říká Tomáš Heller, ředitel Paměti národa východní Čechy.

Dokumentaristé Paměti národa natočili dvacet dva osudů z Libereckého kraje, mezi nimiž byli pamětníci přeživší holocaust, komunistického vyvlastnění majetku i účastníci třetího odboje. Jejich příběhy jsou publikovány v archivu Paměti národa, který v současné době skýtá přes 10 000 pamětnických vyprávění. V rámci oslav 30 let svobody a kampaně NEZAPOMEŇME, byli v Semilech natočeni čtyři pamětníci, jejichž jedinečné příběhy byly propojeny a zpracovány do dokumentárního filmu o sametové revoluci v Semilech. Vybrané příběhy pamětníků z Libereckého kraje budou také publikované v Magazínu Paměti národa.

Velká část Libereckého kraje si prošla ve 20. století těžkými zkouškami. Její obyvatelé zakoušeli obsazení Sudet, Protektorát, divoké vyhánění, komunistický teror atd. Jednoduché nebyly ani návraty, ať již po skončení 2. světové války či po 17. listopadu 1989. Přesto a právě proto, zde žilo a žije mnoho výrazných osobností a vzpomínkami nabitých pamětníků. Nejsou to často příjemné zážitky, ale o to důležitější je o nich vyprávět a podat přímé svědectví dalším generacím. „Věříme, že s Libereckým krajem to nebyla poslední spolupráce, a že nás čeká ještě mnoho dalších projektů, které pomohou uchovat stále živoucí vzpomínky pamětníků a jejich důležité životní osudy,“ dodává ředitel Tomáš Heller.

Seznam pamětníků naleznete zde:

 https://www.pametnaroda.cz/cs/pribehy-regionu-liberecky-kraj

Pamětníky ze Semil najdete zde:

https://www.pametnaroda.cz/cs/dedeckova-jana-1951,

https://www.pametnaroda.cz/cs/soukup-jiri-1953 https://www.pametnaroda.cz/cs/stepan-petr-1950

https://www.pametnaroda.cz/cs/holub-miroslav-1953

V rámci projektu vyšel i televizní dokument:

 https://www.dropbox.com/s/l0ej18q6in8l28w/NEZAPOMENME_SEMILY.mp4?dl=0

 

Autor TZ: Miroslav Tyč 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky