Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Silnice LK a.s. testují nové teplotní senzory na krajských komunikacích

06. 03. 2020

Společnost Silnice LK a.s. se spojila se startupovou firmou HARDWARIO podporovanou libereckým inkubátorem LIPO.INK.  V rámci pilotního projektu otestuje na 5 lokalitách teplotní senzory, které fungují v systému moderní přenosové technologie NB-IoT. Teplotní senzory jsou vyvíjeny kompletně v Libereckém kraji. Slouží k nepřetržitému monitorování teploty vzduchu a usnadní tak dispečerům společnosti rozhodnutí o nasazení techniky zimní údržby komunikací. 

Společnost Silnice LK a.s. uzavřela dohodu se startupovou firmou HARDWARIO na pilotní projekt monitorování teploty vzduchu na krajských komunikacích. V Libereckém kraji bylo vytipováno 5 lokalit na krajských komunikacích. Doplňují tak síť stanic, které jsou nepřetržitě monitorovány dispečery společnosti.

„Neustále hledáme možnosti, jak zlepšit zimní údržbu komunikací a jednou z cest je i snaha získat detailnější informace o stavu počasí v reálném čase,“ sděluje Ing. Petr Šén, generální ředitel společnosti Silnice LK. „Máme dlouhodobě připravený projekt na pořízení 12 ks meteostanic na krajské komunikace, které by nám výrazně pomohly zlepšit informovanost o aktuálním situaci ve sjízdnosti a počasí z rizikových lokalit. Tento projekt je ale zatím nad naše finanční možnosti, a proto jsme rádi, že jsme v této oblasti našli regionální firmu přímo v krajském inkubátoru LIPO.INK a společně tak začali testovat nasazení nových teplotních čidel,“ doplňuje Petr Šén. Od této pilotní spolupráce si krajští silničáři slibují, že získají alespoň informace o teplotě vzduchu v daných lokalitách za zlomek nákladů.

Teplotní čidla komunikují i z míst nedostatečně pokrytých GSM signálem a mají velmi nízkou spotřebu energie. Baterie, kterými jsou čidla napájena, vydrží až 5 let. Společnost HARDWARIO na projektu pracuje i se studenty Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Liberci. Čidla jsou tak kompletně vyvíjena v Libereckém kraji za podpory inkubátoru zřízeného Libereckým krajem - LIPO.INK.

„Čidla fungují na principu IoT (internet věcí) s použitím moderní přenosové technologie NB-oT1 společnosti Vodafone Czech Republic. Je to jedna z prvních konkrétních instalací v Libereckém kraji a jsme moc rádi, že můžeme na tomto projektu spolupracovat právě s krajskou společností Silnice LK,“ informuje Alan Fabik, jednatel společnosti. „Do budoucna uvažujeme nad doplněním o další senzory, které funkčně náš produkt přiblíží velkým profesionálním meteostanicím“.

Výhody použití čidel společnosti HARDWARIO jsou jak finanční, tak i technické. Zatímco vybudování jedné meteostanice vyjde na několik milionů korun, přičemž samotná instalace je spojená s přípravou projektové dokumentace, s potřebou povolení a dalšími problémy (například s nutností připojit meteostanice na elektrickou síť), tak jedno čidlo společnosti HARDWARIO vyjde na pár tisíc korun, instalováno může být kdekoliv a zapojení do systému proběhne téměř okamžitě. 

„Na konci zimní sezóny pilotní provoz vyhodnotíme, a pokud bude pro naši činnost přínosný, počítáme pro příští zimní sezónu s nasazením mnohem většího množství čidel,“ dodává Petr Šén, „v budoucnu bychom tak mohli monitorovat více lokalit na krajských komunikacích.“

Společnost Silnice LK a.s. je vlastněna 100% Libereckým krajem a na starosti má běžnou a zimní údržbu komunikací v Libereckém kraji. Především spravuje sít více jak 2.000 km krajských komunikací II. a III. tříd.

Společnost HARDWARIO vznikla v roce 2016 a sídli v libereckém inkubátoru LIPO.INK. V roce 2018 se stala startupem roku v soutěži „Vodafone Nápad roku“. Společnost se prosazuje především svou průmyslovou IoT stavebnicí, která se používá v pilotech Průmyslu 4.0, STEM vzdělávání a projektech chytré domácnosti.

Denis Tomáš
denis.tomas@silnicelk.cz
Mobil: +420736633883