Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Soutěž Památka roku ocení nejlepší rekonstrukce historických staveb

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 11. 2019 00:00

Sdílet článek

Památka roku 2019. Soutěž s všeříkajícím názvem vyhlásilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska na svých internetových stránkách. Do soutěže se mohou přihlásit majitelé opravených staveb, které jsou významné z památkového, architektonického nebo urbanistického hlediska a dotvářejí prostředí, v němž se nalézají. Uzávěrka přihlášek je 10. ledna 2020.

„Ocenění za nejlepší projekt a obnovu památky na celostátní úrovni je skutečně prestižní. Nejde ani tak o výši odměny, protože částka je, s ohledem na vysoké náklady obnov, spíše symbolická. Získat toto ocenění v konkurenci z celé země hlavně znamená, že se jedná skutečně o špičkovou kvalitu provedené rekonstrukce,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přihlásit lze například zámek, hrad, klášter, kostel, palác, radnici, divadlo, obytnou stavbu, charakteristickou část zástavby, brownfield, veřejný prostor či park. Soutěž je rozdělena do dvou kategorií: menší rekonstrukce do 2 milionů korun bez DPH a velké rekonstrukce, jejichž rozpočet tuto částku převýšil.

Soutěž je dvoukolová. V prvním kole rozhodne o vítězných projektech v kraji a postupu do druhého kola krajská sekce Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska s účastí zástupce Asociace krajů České republiky a Národního památkového ústavu. Ve druhém kole rozhoduje o vítězných objektech v soutěži celostátní komise složená ze zástupců těchto organizací.

Vítězové se mohou těšit na umělecké artefakty. V kategorii menších rekonstrukcí se s výhrou pojí odměna padesát tisíc korun, výherci kategorie velkých rekonstrukcí obdrží dvojnásobek. Ocenění a pět tisíc korun převezmou i krajští vítězové v každé kategorii.

Cenu vítězům předá předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a zástupci partnerů na konferenci sdružení ve čtvrtek 26. března 2020 v Jihlavě. Vloni v soutěži zvítězil v první kategorii hrad Lukov, ve druhé Dačického dům v Kutné Hoře.

Foto: pamatkovykatalog.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky