Stavba podnikatelského inkubátoru u sídla krajského úřadu si vyžádá vyšší náklady i delší čas

20. 08. 2019

Výstavba podnikatelského inkubátoru, který vzniká v sousedství sídla Libereckého kraje, nabrala zpoždění a bude také dražší. Původní vysoutěžená cena byla 268,5 milionu korun. Stavba bude ale nejméně o 30 milionů korun dražší. Důvodem jsou nedostatky v původním projektu. Kraj bude od projektanta vymáhat náhradu části vícenákladů.

Stavba je nyní ve zhruba čtyřměsíčním skluzu. Oproti původnímu plánu bude pravděpodobně dokončena místo v březnu příštího roku až v červenci. Nyní se čeká na kompletní přepracování dokumentace ke vzduchotechnice.

„Chybí úchyty oken, parapety ve všech čtyřech patrech, na které původní projekt zapomněl. Jen tyto vícepráce jsou za 4,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Půta. V projektu chyběly třeba podhledy v jídelně, kde by se obtížně zamezilo hluku, nebo protipožární obložení ocelové konstrukce.

Projekt dodala brněnská firma Statika – Dynamika, která na jaře odstoupila od smlouvy. Od té doby zajišťuje projekční práce liberecká kancelář SIAL, která před lety budovu projektovala. „Podle našeho názoru z těch víceprací jde 28 milionů korun za projektantem. Budeme proto chtít po firmě Statika – Dynamika, aby náklady uhradila. Předpokládám, že by to mohlo skončit i u soudu,“ dodal hejtman Půta.

Podnikatelský inkubátor vzniká v bývalé dílenské budově, kterou v roce 2014 koupil Liberecký kraj od Výzkumného ústavu textilních strojů za 125 milionů korun spolu s bývalou administrativní budovou a okolními pozemky. Administrativní budovu už za 97 milionů korun proměnil na Evropský dům. Loni začaly práce na budově dílen. Jedno patro v budově má v současné době dlouhodobě pronajaté firma Huntsman, která i přes probíhající rekonstrukci dál vyrábí.

Mimo podnikatelského inkubátoru se do budovy přesune také jídelna krajského úřadu, která kapacitně nestačí. Bude zde i archiv úřadu. Na stavbu přispěje zhruba 50 milionů korun Evropská unie. Kancelářské a dílenské prostory budoucího podnikatelského inkubátoru budou mít 3.700 m2.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz